Tuesday, July 27, 2010

KAMI X KAPEL, KAMI "KAWAN" JE...


(AK TAHU CERITA INI X PATUT AK CERITAKAN....NAMUN, SEBELUM AK MATI, AMIKLAH PENGAJARAN DARI KISAH HIDUPKU INI....KEPADA SESAPE YG TERASA, AK MINTAK MAAF...IKA(roommateku),AK TUNAIKAN JNJI AK MENGARANG KISAH CINTAKU.....)


"ezan, ak sayang kau..ak rindu kau",katanya dgn suara yg menggoda..
"ak pun sayang and rindu kau jugak",kataku lembut.
"ezan,mlm ni kite tido same nak??",katanya mengharap.
"huh??x nak la..x muat.ak gemok kot..haha,"jawabku mengelak.
"ala..boleh ezan..plez.."katanya memujuk.
"hish,ko ni kan IKA,klu ak ketuk ko kang baru taw..dah,ak malas nk sambung drama ntahpapentah ni..x baik utk adik2 dorm..hehe..."kataku sambil ketawa.
"haha..bajet ar ak nk tido dgn ko.wat sempit je..kuikuikui!!"kata IKA...

"akak penah bercinta x??,"adik dorm ak,akma bertnya..

************************** *****************************

"ezan,kamu bercinta ye???"soal cikgu faridah,guru sejarah form 5 ku...

"er..mane ade cikgu...x de la cikgu..hish cikgu ni"kataku menafikan tuduhan cikgu yg betol..eheh..sambil membuat muka x bersalah langsung..

"mana la taw..dulu2 senior f5 jd mcm ni sbb kes ni la..mana la taw awak kan...tp sayang la sbb cikgu target kamu dapat A1 dlm trial sbb kamu dpt A2 dlm mid yr..HNYA KAMU N faiz 5af SAHAJA YG X LEPAS....camne cg nk jwb kt mesyuarat nnti..."katanya kesal.

"maaf la cikgu..tp saya mmg ade masalah peribadi"kataku mencari alasan.."masalah peribadi" la sgt...

"masalah peribadi ape??"tnya cikgu..
"er...hmm..."ak tersyum memberi isyarat bhw ia AMAT PERIBADI...walaupun sbnrnya x..
"ok..mcm ni..cikgu bg kamu kertas soalan trial ni n kamu jwb kat umah cuti ni.pastu hntr kat cikgu..paham??"arah cikgu faridah.

******************* ******************************
"ezan,bangunlah...dah pukul 10 ni!!!!"jerit jannah kepadaku...

ak buat pekak sbb ak memang mengantuk tahap gaban....

"wei,klu keje ko bergayut smpai pagi je,baik ko bg hp ko kt mak ko la!!! buat ko makin teruk!!!ko dgr x ape yg ak cakap ni???"tengkingnya ke arah ak...

tibe2,ak rasakan darah marah menyirap ke muka aku..kesalahannya sukar dimaafkan kerana menggangu ak tido n menengking ak x pasal2...

"bleh x ko senyap??"ak meninggikan suara...tanda sound padanya..

"hei,ko ingat ak x taw...ain amir dah cite kt ak..ni sume sbb hp tu....nasib baik dia bgtau ak ape yg ko buat...ko ni makin teruk!!!"katanya menghangatkan suasana dan amarah di dada..

"lantak ak lah..ko sibuk apasal??hp ak..apsal ak nk dgr ckp ko kena bg kat mak ak plak??"ak membalas n bangun dr katil...

"ko taw x..KO DAH X MCM DULU....BUKAN EZAN YG AK KENAL DULU....ko stay up baca buku bukannya bergayut dgn jantan!!! KO PAHAM X???KO NAK RESULT KO JATUH???KO NAK KORBANKAN CITA2 KAU???KO INGAT AK SUKE2 MARAH KAU???"balasnya seakan-akan menusuk belati ke sanubari...

"i don't want all ur dreams destroy bcoz of him" mesej ain amir yg masih segar di ingatanku...

ak pekakkan telinga...x dgr ape yg jannah ckp..bg ak dia menyibuk dgn urusan peribadi ak je..huh!!! hari trial makin hampir n ak masih leka dibuai mimpi syaitan..dan akhirnya....

"ezan.kenapa dgn keputusan sejarah kamu??cikgu mcm x caye..."kata cikgu faridah di kelas...

"ni mesti sbb ak x cukup study...tu la dok sibuk lagha kan diri";getusku di dlm hati.....

***************************** **********************************


"ezan,mlm ni jom la studi kt bilik..asyik gi bilik study je..."kata jannah padaku pada satu malam..

"ah...belah arh"kataku di dalam hati kerana amarah di pundak dada tidak reda lagi.

"x leh la..ak nk kena ajar dorg fizik..dah janji.."kataku menipu meninggalkan jannah dan menarik beg ku dan melangkah ke kamar belajar.

"ak nk ikut blaja boleh x??"jannah bertanya..

"huh??"ak memandang tepat ke matanya..biar betol minah ni..tempat tu bukan seswai dgn dia sbb semua sedia maklum yg ahli2 kt dalam bilik tu mmg otai2 n gila2...dgn chulin jadi ketua dan dibantu farah,wani,fiza,dian,ak,dan peah yg perangai cam siot ni...tetibe JANNAH nk join...ak takot dia x thn...
"sukati kau la"kataku dan berlalu...

seperti yg ak sangka jannah hnya berthn sementara shj..sumpah..sape yg x biase masuk situ jgn la datang...impian korg untuk belajar n menelaah pelajaran akn terkubur melihat cara kitorg belajar..ahaks...x tau nk ckp camne..korg phm2 la kan...yg penting kitorg enjoy n bljr...yg penting enjoy belajar..

******************** **********************
ak ni x lah baik sangat..kadang2 ak yg pengawas ajak adik2 dorm ak bw hp esp ecah n akma..haha...bab2 cintun ni ak mmg layan la dgn dorg...

"kak ezan, td ecah nmpk kak ezan jln sesame dgn ****...owh,ckp "xde pape" konon!!!hehe", kata ecah mengusik...

"mane ade pape la",balasku smbil mengerut dahi..."kitorg kawan je..."

"hmmm...ye la kawan...klu dah tetiap pagi blaja same klu 6.30 smpai kul 7.00 pg...siap bw kan roti utk bekal lagi...ptg2 dr kul 6.00 smpai kul 7.00 pun blaja sesame...gi Dewan Makan pun sesame....tetiap mlm mesti dia menyibuk kt group akak nk jadi anak buah akak bile akak jd fasi.... sabtu ahad pun blaja dgn dia...tetiap weekend mesti dapat makanan dari dia...hehe.."kawan" ke kak??ngaku je la..MALU TAPI MAHU....hehe"katanya sambil tersenyum....

"memang la...dah akak jadi buddy dia utk mentor-mentee..mestilah tolong dia..pembetulan, bukan blaja sesame ye...akak ajar dia..tolong sket...memang la tetiap pg n ptg akak ajar dia sbb dah xde waktu lain lagi nk tolong ajar dia...xkan nk ajak dia balik dorm???kang akak bw, terkejut ecah...ala, dia nk bagi mknn tetiap minggu tu akak anggap sbg hadiah akak tolong dia...bukan harap pun..tp klu dah bg x kan nk tolakkan???lagipun, akak bukan mkn sorg2..akak share dgn adik2 sume n ecah la paling lahap skali makan...x malu!!"kataku sambil menarik pipinya kerana geram dgn nya yg saja2 mengenakan ak...

"bajet la ak nk cakap kt adik dorm ak yg ak suke dia",getus ku dlm hati...

"ye la tu,wahai kakak dorm kesayanganku..nnti kirim salam sayang kat dia mlm nnti ye",katanya mengenakanku sekali lagi...

"owh..nnti mlm nnti akak x nak bagi kad ecah kt jirol kawan akak tu",kataku mengugut kepadanya yg mmg mabuk cintun dgn mamat sebatch ak ni...

"ala akak..jgn la cam tu...ckp dah jnji dah tolong..ala akak..please!!!ecah mintak maaf...jgn la mcm ni kak.."ecah merayu...

"hehe..taw takot...klu sebut pasal hubungan akak n dia lagi..akak x nak tolong!!!huh!!",ak mengarah kepada ecah..

"ok kak..ecah jnji.."

bukan senang utk menyelindungkan hbgn ak n dia...SBPI GOMBAK bukanlah besar sgt pun..kat mane2 klu kite buat jht pun..orang mesti nmpk...Allah lagilah nampak..
klu jln2 sesame,blaja sesame, mkn sesame, n sume sesame, org mesti akan fitnah benda x betol..walaupun org sibuk memperkatakan hal ak n dia, namun prioriti ak hanyalah utk membntu dia dlm spm..soal hati n perasaan yg sering dicucuk oleh syaitan ak letakkan num 2...masa tu ak x kisah soal dosanya ak menimbulkn fitnah, dosanya ak berhubungan dgn laki tp urusan penting, dosanya ak kerana tidak dapat memberi pgjrn yg baik kpd adik2 dorm ku dan dosanya ak kerana tidak meletakkan cintaku kpd Allah di num satu......kepada adik2 dormku yg ak amat sygi, jgnlah ikut jejak lgkh ku ini...

******************** ********************


peperiksaan trial SPM semakin menghampiri...
tekanan semakin menghimpit dgn ak yg jadi fasi segala macam n ajar org(sbb ak suka =) )...dan diri ak sendiri yg cam x cover lagi....ak cube mencari ketenangan...

dan ak decide utk belajar di dorm sahaja n pegi dorm kwn2 bile perlu shj...

ak tkot ak x dpt buat n x leh buat...tetiap mlm ak mesej mak ak swoh doakan ak dapat jwb....

"mama,esok kakak nk pekse..doakan kakak ye...kakak takut la mama..huhu"
"ezan boleh buat punya..mama yakin."

hubungan ak dgn jannah n ika semakin rapat..ak akui dorg la antara pompuan paling ak rapat sesangat sebb dorg sama dorm dgn ak kt makmur1 dari form4-5(2 thn bersama mereka di bumi sbpi gombak)...dorg pun slalu support ak blaja n pakai tudung labuh...walaupun ak hnya tolong dorg dlm pelajaran ak,tp apelah sgt dgn pengorbnn dorg yg dah tolong ak tutup lubg2 cacat dalam diri ak yg serba ketandusan agama islam...

************************** *************************************
KEPUTUSAN SPM 2009...

Alhamdulillah batch ak excell9 berjaya mendapat tmpt ke3 di dlm Malaysia dan meningkat gred peratus pada thp yg membanggakan...

dan AK , JANNAH , IKA berjaya mendapat straight A dlm sume mata pljrn...

dan tidak lupe, insan yg ak penah cintai dulu juga berjaya dlm spm..Alhamdulillah..dari gagal semasa trial mendapat A semasa SPM...ak berasa puas dpt membntunya...apepun, ak bersyukur kpd Allah kerana masih sygkn ak..ak taw dlm ak membntu dia, Allah x redha dlm hbgn kami yg melanggar syarak,,namun Allah tidak membalas kejahatan kami semasa keputusan SPM seperti senior2 ku yg lain...

Allah masih sayangkn ak...DIA memberi ak peluang...Alhamdulillah...

dan ak skang melnjutkn pelajaran di UTP bakal menjadi geoscientist kot atau engineer...

dan jannah n ika sedang melakukan persiapan ke Mesir dlm medic...di universiti yg sama... ALEXANDRIA....

jeles gak ar sbb x dpt nk join dorg...ika,smoga x bosan dgn jannah(smoga korg jadi roommate lagi).. =P

dan ak jeles x dapat bersama2 korg... (T_T)...

semoga kite semua berjaya....insyaAllah....

************************** ****************************

setelah mendapat tarbiyah di UTP, dari halaqah iman waima smartgroup rakan masjid sendiri...ak bertekad utk berubah...ak tidak mahu lagi dibelenggu dosa antara ak n dia...

ak bgtau diayg ak tidak mahu teruskan lagi hbgn ni..

dia bgtau aku yg dia pun nk bgtau ak pasal ni tp dia tkot ak stress dan tak dpt blaja..lagi pula, maknya dah pesan dia jgn contact ak lagi...tp ak harap kami dapat jadi kawan...

KAWAN BOLEH JADI KEKASIH TP KEKASIH X MUNGKIN JADI KAWAN...

selepas bebrapa bulan, dia sudah berubah..kwn2 ku bertanya pasal perubahan dia kpd ku...ak pelik..apsal dia berubah???..ak cuba menghubunginya dan mesej dia tp x balas2...

satu hari, ak chat kt fb dgn dia..bertanya kenapa dah berubah..tp dia marah2 kat ak..ckp ak moron(bodoh nk mmpus) n kepala otak ak penuh dgn benda2 kotor...dia ckp dia dah x nk cam dulu n ugut ak klu ak ganggu dia utk berubah jadi baik dia akn buat something kat ak..dia nk jadi mcm anak yg mak dia harapkan...dia ckp kt aku, x yah la nk nangis2..buang air mata n wat power spek ak naik je...walhal ak x nangis pun tp ak geram+marah+kecewa...

insan yg dulu rapat dgn ak, jln2 sesame,blaja sesame, mkn sesame, n sume sesame, tibe2 berubah sekelip mata...

people changes with time.....

ak redha andai ini balasan dari Allah...semoga hikmahnya dpt ak rasai utk ak menjadi insan solehah ..dan mendekatkan diriku padaMu ya ALLAH...

************************* **************************

"akak tgh bercinta ke???"tnya ecah,adik dorm ak pada hari graduasi SPM mmbuatkn ak teringat nostalgia lama...

ak hnya tersenyum...

"owh....adik taw dgn sape..hehe"katanya tersengih...

"adikku..akak sgt cintakan dia..kwn2 akak IKA, JANNAH,RAIHANAH,ETC...yg telah byk bantu akak n berjuang bersama akak dlm susah n senang...x lupe cinta akak kwn2 akak di utp yg membw akak ke pangkal jln dari kemaksiatan.....ya,akak sedang bercinta dan akak harap cinta ini x kan padam"kataku di dalam hati sambil memandang wajahnya yg innocent...

x perlu lah bibir ak berkata-kata...biarlah adik2 dorm melihat perubahan ku nnti...insyaAllah..

ika n jannah, semoga kkite dapat jumpe lagi...adik2 dorm esp ecah,jgn noti2...ape yg akak pesan dulu yg x elok, tinggalkan ye...
nnti akak "cuci' balik bile akak berkesempatan gi sana...

p/s= terima kasih kepada murobiyyahku, dan kakak2 n rakan2ku yg wat ak makin paham tntg islam di utp...smoga ukhuwah kite berkekalan n tegurlah jika ak melakukan kesalahan..kepada kakak SG n rakan2 se group ku, moga kite paham islam n merebut cinta Allah yg Esa...bukannya cinta manusia yg tidak kekal selama2nya...pesanan khas utk diriku yg serba kekurangan...


Katakanlah: "jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari Allah dan Rasul-Nya dan dari berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya." Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik. (9:24)








Monday, July 19, 2010

CINTA OH CINTA..................





C.I.N.T.A

sebut je perkataan ni mesti sume teringat pasal yg cinta yg berlainan jantina..haha...perkataan ni dah mcm satu azimat n keramat..kadang2 ak nk tergelak gak bile BUDI(BADAN UKHUWAH DAKWAH ISLAMIYAH) kt sekolah ak dulu bg mukhadimah..

"baik la,hari ini kita akn membicarakan tentang CINTA..apa yg kamu tahu tentang CINTA??"

"CINTA KEPADA ALLAH, RASUL, IBU BAPA...BLABLA..."

HAHA...jawapan yg klise..walaupun kat kepala otak da terbayang pakwe/makwe...cume sbb ni ceramah agama kena la bg alasan yg agama..tol x??
jadi ceramah yg TAJUK PUNYA GEMPAK sukar dihadam oleh sesetengah remaja krn isinya agama yg berlandaskan AQ DAN SUNNAH...isinya,cara2 mendekatkn diri kpd Allah,mendekatkn diri pd rasul,wat baik pd ibu n bapa n so on yg sudah byk kali didengar di usrah2,halaqah,cikgu,buku pendidikan islam dan lain2 sehingga BERASA BOSAN THP CIPAN NK BERANAK...

tp bila dibincangkn CARA2 UTK MENGEKALKN HUBUNGAN DGN SI DIA(PKWE/MAKWE) atau CARA2 UTK MEMIKAT SI DIA...maka mata2 yg kuyu td akn terbuka sebesar2nya dan minda mencerna sehabis2nya "ilmu" yg diterima dgn harapan apabila dipraktikkan akn berjaya..dan "kau akan jd milikku".hehe..

TP KENAPA BILA BAB AGAMA SUSAH NK PRAKTIKKAN?

owh sebab dah bosan??
byk sgt dah amalan baik??

klu kt sekolah asrama terutamanya...mesti ade owg yg ANTI BUDI/BADAR...nak taw sebab ape??

sebab dah BENCI DGN PERLI2 N TEGURAN YG PERASAN BAGUS OLEH BUDI2 ATAU BADAR2...haha..itulah stigma negatif n bodoh ak n rakan2 ak semasa jahiliah dulu... byk kitorg caci dorg tnpa sedar bhw SEBENARNYA KAMI MENCACI ISLAM...nauzubillah..

MISALNYA..

-ala..dorg ni nk tegur kitorg ckp2 dgn laki pompuan pun nk kecoh2...bukan kitorg buat maksiat pun..blah la..

-kerek giler dorg ni..benda ni pun nk kecoh..ak x pkai stokin pun nk denda...blom lagi dia tgk kt luar..ak x taw la camne reaksi dia klu tgk pompuan seksi2 yg pkai bj seteng....klu ak yg x pkai stokin ni pun dah besar masalah bg dia,nnti tgk la kt luar nnti...kuno!

-dorg ni ak lmbt solat pun nk tulis nama,bg demerit..entahpape...bia la ak nk solat cepat ke lmbt..jnji ak solat...menyibuk!!

-yg dorg sibuk sgt pasal kitorg ni apahal..sukati la nk buat ape...KO JAGE KUBUR KO, AK JAGE KUBUR AK!!PAHAM???

malah ade gak org2 yg SKE MEMPERLI2 N MEMPEROLOK-OLOKKN BUDI...

misalnya...

-apabila satu geng laki n pompuan bergaul bebas n bersembang2...tibe2 sorg BUDI lalu..maka akn muncullah BUDI PALSU PERASAN BAGUS dlm klgn mereka berlakon...

"WOI2!!ape rapat2 n dekat2 ni?? nnti BUDI nmpk dia tegur kang...korg ni x belajar agama ke???klu nk cakap dgn pompuan laki kena 2 hasta..x leh dekat2...xkan tu pun ak nk ajar???"kata BUDI PALSU sambil tersenyum sumbing n mata melirik ke BUDI dan disambut dgn hilai ketawa oleh rakan2...haha..."lawak la sgt"....

-apabila kwn2 memakai tudung atau baju LABUH SIKIT JE...maka kwn akn memperli...

"eh,sejak bile ko jd BUDI ni??labuh sial bj n tudung ko...ko dah berubah ke???oh tidak!!!dunia dah kiamat ke??haha......."lawak la sangat"

-apabila yg perangai mcm siot mengaku bhw dorg la "bgus"...mmg perasan nk mampus.

"weyh,korg sume...skang AK LA KETUA BUDI YG BARU..haha..."kata sorg laki yg slalu mendpt teguran oleh BUDI...perangai mcm set**..saje je nk mempermainkn persatuan BUDI...

"weyh,ak nk jadi penolong ko..boleh x??tudung ak x labuh...layak x??ala...ko letak la ak kt lajnah kerohanian...nnti ak bg "rohani" yg "best" la.."kata yg perempuan pula dan diikuti oleh si polan dan si polan dan hilai ketawa yg mengilai-ngilai..."lawak la sangat"..


KORG NK TAW X PERANGAI CAM SIOT KORG NI ALLAH ADE BG JAWAPAN DLM KITABNYA,AL-QURAN....

SURAH AT-TAUBAH 65-66,

"dan jika kamu tanyakan kepada mereka, niscaya mereka akan menjawab, "sesungguhnya KAMI HANYA BERSENDA-GURAU DAN BERMAIN-MAIN SAHAJA." katakanlah "MENGAPA KEPADA ALLAH DAN AYAT2NYA SERTA RASULNYA KAMU SELALU BEROLOK-OLOK?"

tidak perlu kamu meminta maaf, kerana kamu telah kafir setelah beriman, jika Kami memaafkan SEBAHAGIAN SHJ DRPD KAMU(KRN TELAH BERTAUBAT), niscaya Kami akan mengazab golongan yg lain(TIDAK BERTAUBAT) krn sesungguhnya mereka adalah org2 yg (selalu) berbuat dosa."

dulu ak ingat benda ni enteng je...bukan pape pun klu ak kutuk dorg..tnpa ak sedar benda ni lah yg mybbkn ak n kwn2 lalai, yg x sensitif dgn isu islam, x marah bile islam dihina(sbb kami scr x langsung juga menghina Islam), x kisah dgn hukum agama, suke enjoy, suka SOLAT LAMBAT, kdg suka X SOLAT N BOLEH CITE LG KT KWN, suka keluar dgn laki n pompuan, suka karaoke, suka....suka...suka....dan suka....sehinggalah diakhirat kelak menjadi DUKA....astagfirullah...

sahabat2 ak yg seagama sekalian,
anggap lah org2 yg menegur tu adalah perantara dari Allah untuk menyelamatkan kita di Akhirat kelak..jgn kita,sombong,bongkak...sbb nnti kita akn kembali pada Allah....Allah yg menciptakan kita..

org yg tegur kita ADALAH ORG YG SAYANG pada kite sbb dia nk kita bahagia di akhirat sana manakala ORG YG X TEGUR kite yg mostly adalah kwn baik adalah org yg x sayang kite sbb dia sanggup biarkan kita berada dlm dosa,kejahilan dan akhirnya di campak ke dalam neraka.

CINTAILAH ALLAH

bukan sukar untuk bercinta dgn Allah...tidak sesusah cinta manusia yg memerlukan bunga,coklat dan cincin permata..yg berlndskn nafsu n materialistik n plastik semata-mata..

cinta kpd ALLAH adalah dgn membaca 'surat2 cinta' dariNya yg byk pedoman,menunaikn perintahNya n meningglkn lrgnNya...
cintailah Allah yg sedang melihat kita...yg sentiasa memberi petunjuk ke jlnNya cuma kdg2 kite yg x mahu...
cintailah Allah..kerana kita masih boleh bernafas,melihat,mendengar dan membaca apa yg ditulis nie...hehe...

cube kelipkan mata...rase magic x bile dpt bukak balik...cube pikir sape yg swoh dia buka??cube pikir sape yg bg letakkan mata korg di tempatnya dan buknnya di tmpat yg pelik2 seperti kepala atau kaki...
DIA telah menjadikan kita sebaik-baik kejadian..menjadikan kita boleh berfikir dgn akal fikiran..menjadikan kite berasa sedih,tenang n gembira....DIALAH SEGALA-GALANYA....BUKAN "SI DIA"..tapi... ALLAH,TUHAN YG MAHA ESA.......

yang benar;
bekas pelajar ANTI-BUDI

p/s : ak n budi x de pape hbgn rapat pun...ak pun dah masuk u...ak pun bukan ahli budi dahulu...so, jgn lak korg ingat ak bias lak...ni hanyalah pglmn semasa ak "muda2" dahulu...semoga pembaca dpt amik iktibar n yg baik tu amalkn la dalam kehidupan...x guna klu x buat... =)peace...

Sunday, July 11, 2010

SALAH KE???












LEH X AK NK KWN DGN LELAKI???PLEZ!!!!

"Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya...

hati aku menjerit!!!jiwaku x keruan..bala apakah ini???tanda dari Allah???ak menjadi x tenteram..serba x kena...argh!!!!

selepas keluar mkn bersama kakak2 taklim, ak on9 dan gtalk dgn slh seorg kakak taklimku....

kudambacintamu: Salam
ezan.. ^_^
ha.. tgh buat ape tu?
me: wa'salam...comelnya lebah akak...tgh baca emel...akak??
kudambacintamu: hehe.. x comel, ade lebah comel pun jadik la
ngeh3
akk tgah baca emel juga ni
ezan ade blog? me: xde la kak...akak ade x??mesti ade..sy nk2...
kudambacintamu: alahai.. nape ezan tak buat blog?
me: hehe...sy ni x leh la kak nk buat blog..nnti merepek je saye tulis..hehe...
kudambacintamu: bila tulis merepek je.. gigit tangan tu
huhuh
me: haha....nnti klu sy da wat blog,insyaAllah sy bg akak.akak,saye ni kan senang mesra dgn org taw...esp dgn foreigner.x kisah laki o pompuan...hehe..camne ye nk atasi??
kudambacintamu: okeh.. akk tunggu
huhu..
kena banyakkan tilawah dan tahajud
insyaALLAH, akhlak akan lebih terjaga.. ALLAH akan jaga kita me: tu la kak.cam yg saye jd ajk tug of war...best tol dpt sembang dgn budak2 laki iran dr upm yg sume tgh wat phD..hehe..best la dgr cite dorg.pasal iran,anak,bini,etc...x sedar lak dorg tu laki..adey~
dah abes sembg bru sedar,
adey~
kudambacintamu: hoo..
kna kurangkan bercakap sikit.. bykkan senyum
tapi jgn senyum ngada2
hehe
me: owh...kena try la pasni...sbb sy ni pun x leh suasana senyap klu ade org sebelah saye...nnti rase lain plak..huhu...so sy pun cube utk mematikan kesunyian tu..cheh2...
kudambacintamu: oo..
klw ngan perempuan, sangat bagus ezan mcm tu..
tapi, ngan lelaki.. bahaya nu..
takut lelaki tu yg rasa 'lain' kat ezan
hehe
tapi.. btl tau..
me: hehe...klu laki melayu sebaye mmg la..hehe...sy ni ske sembang dgn atok2,nenek2,pakcik2,makcik2 yg dah kawin/yg lg tua dr sy,korek2 rahsia hidup dorg,pendapat dorg...seronok la dgr dorg cite...ckp pasal benda yg leh membangunkn minda..eheh...xde ckp2 murahan...hehe~tp sy akn cube kurangkn.

inilah ak...EZAN SAHIZZAH BINTI SAH NUDDIN... yg jiwanya x kering dgn salam perkenalan dgn semua org...ak akui,smgt inkuiri ak sgt tinggi utk mengetahui manusia yg berbeza dgn ak...bukan sahaja yg BERLAINAN JANTINA,MALAH BERBEZA UMUR,AGAMA,BANGSA DAN NEGARA...kadang kala,ak dan mereka saling bercerita tentang mazhab masing2...walaupun byk perbezaan namun kami berasa sgt indah islam itu kerana walau berbeza fiqh,namun tujuan dan mtlmt yg sama MENTAUHIDKAN ALLAH....mempunyai kenalan seperti mereka bukan sahaja dpt meningktkan pengetahuan ak,malah dpt mengasah skill ckp omputih ak...huhu...ak rasa bukan senang nk dapat peluang cenggini..klu menyembang dgn laki melayu,ak da bosan n da penat....mmg x best..kebyknnya(x sume) merepek je lebih n ntahpape....meluat ak...pastu ak rasa len sket dgn laki melayu sebaya dgn ak ni...segan pun ade gak... klu dgn foreigner,ak ske kawan dgn dorg..ye la kt utp ni ak byk gak la kwn2 luar ngra dari african,bangladesh,sudan,iran,uzbek,vietnam,thailand,n etc...x kira laki n pompuan...tp ak prefer ckp dgn laki sbb dorg ckp more to facts not emotion n straight forward...dats y byk benda n input ak blaja dari dorg...

TP MATLAMAT X PERNAH MENGHALALKAN CARA!!!
ak akui sikap ak yg mesra alam esp dgn laki ni mybe disebabkn ak dilahirkn dlm kuarge yg ramai laki(6 laki,3 pompuan)...so i know man better cuz my brothers always tell me do n dont's to man..haha...so bende ni automatik dah terbw sampai sekolah...mule2 ak nk berhenti tp x leh gak....pastu da masuk u,lagi la ko...ak rasa cam best pulak kwn2 dgn dorg..sampai ak kdg2 x pikir pun yg ak da langgar bts sebagai seorg pompuan islam yg x sepatutnya bersembng dgn laki klu x perlu....hmmm~ezan2....

SOLUSI!!!!!

ak kena berubah dari sekarang!!!!ak nekad!!!!(da berape kali ntah ak cakap benda ni tp still ulang..owh!!!).....ak akn cube kurangkn cakap dgn laki...berikut adalah taktik2 yg ak akn cube praktikkn dlm kehidupan seharian ak...ckp nk jd pompuan solehah kan???

1)limitkn ckp/ym/sms/ pape la yg menghubungkn lelaki..klu x penting x yah layan...erm...atas urusan mengeratkn persahabtn pun x penting kot....argh!!MMG X PENTING PUN!!!AMENDE LA AK NI....kwn pompuan kan ramai...

2)tetiap hari ak kena sibukkan diri dgn study,usrah,taklim,kwn2 pompuan n pape aktiviti yg x melibatkn kaum adam secara langsung atau x...

3)kurangkan tengok/usha/ckp dgn laki...EZAN,JAGA MATA!!JG PANDANGAN!!KANG AK KOREK BIJI MATA KANG!!

4)pkai tudung labuh...act ak da lama simpan hasrat nk pakai tp kena tunggu ak jumpe tudung yg cukup dgn bajet ak...ye la,x kan nk beli satu je kan???kang x basuh kang..ish2..so,kena kumpul duit,ok??bile ak pkai tudung labuh,automatik ak akn TERPERASAN yg ak kena jg tingkah laku ak n sebarang persembangan dgn laki tnp tujuan adalah dilarang n x selaras dgn islam n tudung yg ak pkai..huhu...

5)bykkn amaln sunat!!!!

6)bykkn bc buku pasal pmpuan n laki..pasal pergaulan laki pompuan dlm islam... wah,,,bykknya...insyaAllah.smoga ak dpt melakuknnya..

GO EZAN!!!CHAIYOK!!!


Saturday, July 10, 2010

TUG OF WAR.....

jam menunjukkan hampir pukul 8pg...ak kena sampai sblm kul 8 kat tug of war...ak mempercepatkan langkahku ke sport complex utp...keseorangan,ak memikirkan sama ade mahu meneruskan hajat aku untuk menyiapkan test computer untuk amik lesen....argh,nnti la ak fikirkan...sampai di sana,tiade org yg incharge tug or war..ke mana mereka menghilang??adakah disebalik selimut lembut di atas katil yg empuk???hurm...head ak pun xde..eh,ak bukan kenal head ak pun sbb dia da la foreigner...hurm....

"hello,im the person incharge 4 tug of war,so where are you guys gather??bcoz i dun see anybody of committee for t.o.w..."kataku kpd head ak.."im on the way there!!"katanya dan menamatkan telefon bimbitnya..hekh???head pun lmbt???ape da...

menjadi committee tug of war sgt memenatkan

Wednesday, July 7, 2010

CUN TAK AKU????


PEREMPUAN........ bukan dibuat daripada kepala utk dijunjungi, bukan dibuat daripada kaki utk disakiti, tapi dibuat daripada rusuk Adam, yang dekat dihati, utk disayangi dan dilindungi......
perempuan..oh perempuan...ak pun perempuan gak...ak cuma nk cite pasal transformasi perempuan bukan daripada alam kecil ke alam baligh waima alam percintaan tp alam yg org mungkin x pernah fikir iaitu ALAM SEK MEN KE UNIVERSITI.....tol ke ade transformasi perempuan????haha....ak kan perempuan dan ak dapat merasakannya....cume kadang2 kita x sedar ape yg terjadi...,maksud ak kaum hawa yg berpindah dari sek men ke universiti...

TUDUNG LABUH,STOKIN,BAJU KURUNG DI MANA????
teringat ak masa dulu2 tika ak belajar di sbpi gombak..peraturan sekolahnya ialah wajib pakai stokin n baju kurung waktu malam(prep)...sebarang accessory can nk pkai tudung labuh,stongan(stokin tangan) adalah amat2 digalakkan terutama dalam islam....maka ikutlah kami kaum hawa ini akan peraturan sekolah selama 5thn / 2 thn(bergantung pada thn masuk di sek tu)......samada secara paksa atau sukarela.....

cukup inddah cukup cantik apabila tudung labuh, stokin dan baju kurung menjadi pakaian ruji di sekolah...namun melangkah ke alam universiti, sume tu x taw menghilang ke mana....tengoklah rata2 universiti...berapa kerat sangat yg masih mengekalkan pemakaian tudung labuh, stokin dan bj kurung???terlalu sedikit.....adakah sebab malu atau takot dilabel kolot dan dipinggirkan???
dan ak akui, ak pun dulu pkai tudung labuh n bila ak masuk utp, tudung ak pun dah jadi pendek seperti budak biasa lain....ak pun sedar akn kesilapanku dan kini ak berusaha utk berhijrah kembali kepada pemakaian tudung yg dahulu...ak akui masa ak nk masuk utp,ak takot nk pkai tudung labuh...esp di universiti engineering ni ak rasa da x relevan la pkai tudung labuh(takot masuk dalam mesin cari minyak n susahkan pergerakan)...but itu hanyalah andaian ak yg ntahpape yg mementingkan kaca mata manusia berbndg Allah....
Alhamdulillah,stongan n stokin ak masih terletak di kaki n tgn ak.....

SELUAR JIN,BJ FIT,SELENDANG JARANG FASHION MUSLIMAH KONON!!!

nilah pemakaian biasa yg ak tgk rata2 budak u pkai....nama je melayu tp bj kurung malu nk pkai...name je islam tp pkai tudung x tutup dada n ketat menunjukkan bentuk badan yg diperasankn akb menarik perhatian lelaki....bagi ak pompuan camni mmg bodoh ar....bile ade laki tenung,tengok lame2 kt dia,mula la dia kembang punggung bangga dgn diri dia....cun x ak???monolog la dia sendirian....tp dia sedar dia telah mybbkn laki ni ehem2.....sebab tu la kes rogol n buang anak menjadi2 di abad ni...blom lagi yg tergedik2 n mengada2 meminta2 pada sang lelaki itu n ini...minx naik moto la,naik kete la,belanja makan la...mcm2 pompuan yg mostly berpakaian mcm ni minx pada laki yg x kuat iman ini....aduhai~

SELUAR DALAM PUN MAK BAPAK BELIKAN!!!!

ak masih teringat kata2 cikgu ak ni..."entah pape ntah laki yg belanja pompuan semasa dorg belajar...duit pun minx kat mak bapak.seluar dlm yg kecik pun guna duit mak ayah, ade hati nk belanja anak dara org....beli sependa guna duit sendiri dulu, baru boleh nk belanja org..."...menunjukkn betapa x mampu nya pelajar2 ni n x patutnya dorg menggunakan duit titik peluh parents utk org lain...x berbaloi~
keje dulu..cari duit sendiri n gunalah duit tu utk belanja keluarga dulu baru spend kt org lain....esp klu org tu berlainan jantina..pikirlah dahulu n pikirlah adakah Allah redha akan ak???

ak skang budak u n mcm2 culture shock yg ak rasa n pling ketara adalah pemakaian yg x memenuhi syariat islam ini...

AKAL DORG TAHU, TAPI HATI DORG X MAHU N NAFSU DORG X MAMPU....
ak harap ak sentiasa beristiqamah menutup auratku....~

Thursday, July 1, 2010

HORMATILAH KEBODOHAN MEREKA


BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM
ASSALAMUALAIKUM....

hari ni ak gi pengisian kat umah dr(x taw name) dgn kwn2 ak n kakak taklim lain...seronok la..ak suke giler...hari ni dia bg pengisian tentang tajuk

CARA KITA MENJAGA AKHLAK


1)JAGA AKHLAK KEPADA ALLAH

camne ek nak jage akhlak kpd Allah?? ' solat di awal waktu',jwpn rknku,syafiqah...byk sebenarnya akhlak dgn Allah ni...jage mutabaah...korg taw x mutabaah tu ape??ak kenal mutabaah tu pun kt cni...mutabaah tu cam list ibadah2 kita samada capai target atau x...it help me a lot...cuz leh compare dgnn mutabaah lepas...but kita wat ibadah bukanlah sbb nk penuhkan mutabaah tp sbb Allah..ingat tu...pastu kena la rajin2 kan diri baca "surat2 cinta" dari Allah x lain x bukan iaitu AL-QURAN...bkn takat baca je, kena fahami,hayati dan amalkan... klu org melayu ske sgt ak tgk gantung ayt2 AQ kt dinding umah...baca nye x...x lau samada nk digunakan sbg hiasan semata2 atau nk halau setan atau nk buktikan pada org yg korg mmg alim thp gaban...AQ plak letak tmpt tinggi...klu boleh sampai cecah syiling sampai berhabuk cam harta karun n bersawang x dibaca...amenda la...pastu AQ ni klu kt tmpt lain,lain cara lynnnya...cthnya,dr tu cakap dia jumpe ade org yg pas baca AQ letak kt punggung wat lapik duduk...ha,amik ko..klu kt cni,mmg da kena balun ar dgn org2 islam krn x menghormati AQ...tp ape yg org tu ckp "ini hanyalah sekadar tulisan dan dakwat sahaja kerana AQ yg sebenar adalah amalan kita,pengertian kita pd jiwa...wah,makna mendalam tu..act,xde dlm mane2 ayt AQ n hadis yg cakap kite kena hormat AQ..ye la,sbb dulu mane ade aq sebiji cam skang ni mase zmn rasulullah..dorg sume hafal n tulis kt kayu,daun pelpeah,batu n etc...pastu klu kt sek,dr tu cakap,kte mase nk wat halaqah,kena la tunjukkan akhlak baik dgn aq dpn budak2 sek...jgn letak aq kt lantai walaupun sbnrnya x salah tp bg dorg tu dah kira menghina aq..biar la korg kapel,mencuri ke tp bila letak AQ atas lantai da mcm tahap teruk cam cipan bg dorg..ak akui,mmg btol pun..dlu ak n kwn ak ade tgk cikgu ak pas bc aq letak atas lantai dpn kaki dia tu..terkejut beruk ktorg..disebabkn cikgu ni mmg kureng, ktorg pun menyebarkan ketidakelokkan adab cikgu ni kt kwn2(mmg twok tol ktorg)..ternyata sume membantah dan membenci cikgu tu..akhirnya,target ktorg utk wat kan cikgu tu dibenci tercapai...sumenya disebabkan kejahilan ktorg terhadap aq...nk wat camne..bdk sek...skang bru ak taw..ak salah kot..so hormatilah kebodohan budak sekolah ini...


2)JAGA AKHLAK KEPADA RASULULLAH

firstly,cara nk jaga akhlak kpd rasulullah mestilah dgn mengamalkan sunnah2 rasul..btw, ade byk sunnah n kite kena la teliti satu-persatu...
-sunnah wajib-solat...antara contoh sunnah yg klu x wat mmg dosa la...pastu nk solat ni pulak ade byk pendapat...klu nk bincang dlm fiqh mmg pnjg la...cth,dlm solat subuh leh doa qunut ke x, qiam letak tgn kat dada atau perut and etc...actually sume betul as long as ade hadis walaupun hadis tu daif ke,sohih ke,n janji solat... pastu, klu hujan turun lebat,kite dibolehkan solat qasar(masih dibahaskan)...wah,ak x penah taw pun...betol la ape dr tu cakap yg ak kena bykkan baca buku esp buku fiqh... pastu,tntg soalt qasar n jamak lak, tol ke 2 marhalah??korg taw x marhalah tu ape??marhalah tu ade lah jarak seekor unta berjalan start dari tangki air dlm perut n bonggol dia penuh sampai abes dikira 1 marhalah..tp, ade percanggahan lak yg unta tu jntn ke betina,besar camne lak??..sudah...dlm AQ lak Allah ckp pasal solat qasar je, xde lak Allah mention pasal jarak...so ustaz tu cakap based on hadis sahih, rasulullah qasar solat after 24 km...not 96 km..96 km tu adalah pendapat ulama n kita leh je utk menerima atau menolak pendapat tu...x pe,jnji solat sudah...

3)AKHLAK TERHADAP ORG KAFIR

klu pompuan sudah semestinya kena tutup aurat cam dpn laki bukan mahram bile dgn pompuan kafir ni....ak taw je, tp bile da baca2 byk pendapat ak ingat diberi keringanan...ye la,ak terpikir gak xkan la ak nk bertudng gi tandas,gosok gigi bcoz of sorg kafir ni..tp tulah pengorbanan yg perlu dilakukan dan ujian yg Allah beri pada ak...pendapat yg cakap aurat dibolehkan buka dpn kapir pompuan as keringanan n as long as x timbulkn fitnah(depa x cite kt org lain tntg aurat kita) adalah salah same skali dr tu cakap sbb xde nas2 dalil atau hadis yg boleh dilandaskan..so,same2 la kite berusaha menutup aurat di depan dorg sbg menunjukkan akhlak terpuji pada dorg... actually toleransi dlm agama ni mmg dilarang oleh Allah..untukmu agamamu n untukku agamaku...so dalam kita nk bertoleransi, jelmakan gagasan 1malaysia dan kononnya berasa bangga dpt berkawan n berspeaking mat salleh sgn dorg, jgn lah kita melanggar syariah islam dan syara'... ade bnyk lagi pengisian tu yg ak nk tulis...tp memandang malam dah larut malam ak terpaksa berhenti utk fokus kt keje lain...assingment ak berlambak...presentions x siap...adeh,byk2..ok2,umat islam x leh lemah n mengalah...kena hadapinya dgn sedaya upaya n berusaha bersungguh-sungguh....insyaALLAH...AMIN~