Thursday, September 23, 2010

ASRAMA & UNIVERSITI
































"semoga Allah meredhainya...."

sudah hampir setahun ak berada di bumi UTP dan meninggalkan bumi INTEGOMB yg bnyk meninggalkan kesan dlm diriku ini...byk pengalaman dan ilmu yg ak dapat di sana, daripada ilmu dalam bilik,kelas,adik2 dorm,cikgu2,"buah hati",agama,kawan2 dan yg paling penting EXCELL9 yg masih utuh sehingga kini...

"dulu boleh buat,kenapa sekarang x boleh???"seringkali pertanyaan ini ak tnyakan kepada diriku ini seusai diri ini bergelar siswi dan tidak lagi pelajar puteri..



ya, hidup di universiti waima di kolej bagiku amat mencabar.....dan byk benda yg ak BOLEH lakukan di sekolah dulu, X MAMPU ak lakukan di sini..seringkali diri ini menyalahkan diri sendiri yg 'lebih teruk dari semalam'.....adakah kwn2 ak di universiti atau kolej lain juga merasakan seperti ku??? ak x pasti...

masih ak ingat.......

dulu kt asrama...ak bangun seawal 5.45 pagi atau 6 pagi..6 pg tu dah kira lewat la.itupun ak bgn setelah dikejut+dijerit+ditarik+ditepuk oleh adik dorm .nk beratur tunggu bilik air lagi...gosok gigi,cuci muka,etc..dilakukan dgn pantas..
lagi2 bila announcement "PELAJAR PUTERI SILA TURUN KE SURAU SEKARANG" bergema satu aspuri dan jeritan warden CIKGU PATIAH/CIKGU AINI kedengaran...



pergerakan dipantaskan..30 minit dIgunakan utk mandi,bersiap,bedak muka,tarik cadar katil,bertugas susun kasut,sapu sampah,etc...lepas tu, bermacam-macam ragam dapat dilihat..ada yg memakai tudung sambil berjalan,berlari2 anak,tangan penuh dgn pakaian yg nk diletak di ampaian,dan lain2..sume tidak mahu didenda/dimerit....sume dah siap mandi,bedak+wangi...pastu,solat berjemaah dilakukan pada pukul 6.30 pg....

kini,di universiti...ak bgn kul 6pg..6pg tu pun dah kira awal la dan x ramai yg bgn lg..berjalan bermalasan(x perlu berlari/rushing lagi) ke tandas..gosok gigi dan amik air wuduk...pastu solat sendiri(x mandi)...pastu bc AQ&mathurat sendiri....6.30 klu ngantuk leh tido sekejap n bgn pada pukul 7 utk mandi....pastu kul 7.50 baru gerak gi kelas(sebelum tu tugasan menarik cadar tidak dilakukan(hnya sekadarnya) dan menyapu dilakukan hujung minggu..susun kasut pulak ada cleaner susunkan)..=_='.....klu kelas start pukul 9 atau 10,lagi la...boleh dibuai mimpi berpanjangan...



benda yg ak buat di U tidak sebnyak di integomb dlm tempoh masa tersebut...

adakah ak lebih teruk dari semalam???

"dulu boleh buat,kenapa sekarang x boleh???"seringkali pertanyaan ini ak tnyakan kepada diriku ini seusai diri ini bergelar siswi dan tidak lagi pelajar puteri..

kt sekolah dulu...perhimpunan dari kul 7 n habis dekat kul 8...kadang2 ak ponteng gi tido kt toilet/bilik SPBT/ceruk mana yg x dilihat cikgu...kul 8 masuk kelas..blaja sampai kul 10...pastu rehat,ak gi surau wat solat sunat Dhuha(utk dimurahkan rezeki)..masuk kelas balik n sambung blaja sampai kul 2... pastu solat zuhur(berjemaah)+makan dlm 30 minit...2.30 sambung blaja sampai kul 5..pastu solat asar(berjemaah)+mandi...kul 6-7 kelas fizik petang...TOTAL BLAJA DLM SEHARI(hmpir 10 JAM)....






di universiti
...xde perhimpunan...terus masuk kelas kul 8...pastu habis pukul 9 atau 10...depends on subject n hari...kadang2 dalam sehari ade 3 kelas..kadang2 4 kelas..tp x de la slalu direct mcm skola n rehat pun xde la 30 minit je...lunch+solat zuhur(sorg2) xde la sampai 30 minit..sekurang2nya 1 jam...pastu smbg kelas n habis kul 4 atau 5..balik solat asar(sorg2)..pastu xde la kelas extra...waktu petang boleh basuh baju/lepak/gi makan/gi tasik jalan2/ sambung tido/buka fb....TOTAL BLAJA DALAM SEHARI(hmpir 5 JAM)..

benda yg ak buat di U tidak sebnyak di integomb dlm tempoh masa tersebut...

adakah ak lebih teruk dari semalam???

"dulu boleh buat,kenapa sekarang x boleh???"seringkali pertanyaan ini ak tnyakan kepada diriku ini seusai diri ini bergelar siswi dan tidak lagi pelajar puteri..

kt sekolah dulu...lepas mkn mlm....gerak gi surau solat maghrib+isyak(berjemaah),solat hajat,bc satu muka AQ+tafsir+yasin...pastu kelas prep mlm start kul 9mlm smpai 10.30 mlm atau 11 mlm. klu boring gi jln2 melawat kelas lain/mengacau sesiapa sahaja..dalam 10 minit,smbg blaja..mase prep digunakan utk siapkan homework dan blaja berkumpulan....
lepas tu supper kul 11..balik dorm,basuh baju n bace al-mulk..habis kul 12t/mlm dan stay-up dgn kwn2 sampai kul 2 atau 3 pagi...semangat dowh blaja dgn kwn2..minum nescafe,mkn campbell,mkn biskut smbil blaja ramai2..best giler dan x boring...pastu tido(kdg2 tertido di atas buku,atas lantai,tumpang katil kwn...)





kat universiti skang
..lepas solat maghrib(sorg2/b'jemaah di surau),gi mkn..pastu solat isyak+bc AQ sampai kul 9mlm...solat hjt dan yasin seringkali "tidak sempat" dilakukan...kul 9 study,wat hw..klu boring,leh buka FB, bc blog org,dgr lagu/sembg dgn kwn2 kt bilik lain...dalam 20-30 minit,smbg blaja...pastu blaja sampai kul 1 pagi je ak tahan...blaja sorg2..bosan dowh blaja sorg2..minum nescafe,mkn campbell,mkn biskut smbil blaja sorg2..sgt x best giler dan boring...pastu tido(atas katil sendiri)...

benda yg ak buat di U tidak sebnyak di integomb dlm tempoh masa tersebut...

adakah ak lebih teruk dari semalam???


"dulu boleh buat,kenapa sekarang x boleh???"seringkali pertanyaan ini ak tnyakan kepada diriku ini seusai diri ini bergelar siswi dan tidak lagi pelajar puteri..



kat sekolah dulu....kwn2 byk membantu...klu x phm,leh tnya dorg...ak rindu sgt blaja berkumpulan...dulu,ak akui,ak kdg2 merungut sbb kena ajar org..ye la,penat kot..kena korbankan masa utk ajar kwn2..kena ketepikan homework dulu...bila explain sekali x phm,so kena amik byk masa explain byk kali..ya, bukan ak sorg je rasa..tp sume facee kot..dan syaz pun akui di pun penat kot..
tp bila tgk kwn2 smgt nk blaja,siap bw buku,pensel,kerusi sume, tetibe je smgt nk ajar...lg smgt klu tetibe pas ajar di FAHAM dan dia mintak ajar lagi esok hari...ucapan terima kasih dan markah peningkatan tu dah cukup wat facee yg ajar tersenyum puas...baru la ak rasa mcm mana perasaan cikgu2 yg x mengharapkan apa2 drpd pljr kecuali kejayaan...
sistem facee ni bukan sahaja membntu pelajar yg lemah,tp membntu facee2 utk sentiasa prepare dan FHM BTOL2...dan paling utama, ukhuwah/pershbtn antara pelajar yg lemah n pandai dirapatkan..xde langsung istilah budak pandai kwn dgn budak pandai dlm excell9...



klu cikgu pulak,semangat giler nk ajar pljr..smpai ak pun ak semngat nk blaja klu cikgu smgt ajar...cikgu sanggup tinggalkan keluarga kt umah nk wat kelas extra ptg/mlm..kdg2 samapi gaduh2 berebut pelajar..sampai nangis2 sbb x larat+penat sbb tgk pelajar cam x hargai(ak yg jd facee pun penah rase sedih camni)....photostatekan past year questions,bg nota-nota tambahan..set2 soalan latih tubi..etc..utk pelajar2 cemerlang dalam pelajaran...

kt universiti...sama ada fhm/x..kwn2 x amik kisah..lecturer x amik kisah..klu rajin pergi jumpa lecturer..lecturer x de nk sediakan nota2 tmbhan..kena cari sendiri..tnya senior...beli 2ndhand txtbook kt senior dan photostate sendiri past-year question atau soalan2 test yg ade kt library.buat sendiri ..xde kawan nk ajar klu x phm..klu minx ajar pun,kena tgk masa n kwn free atau x...sume blaja sendiri2....klu tetibe mls/x de mood nk blaja,xde kwn yg nk bagi kata2 smgt motivasi tuk blaja...sume kena sendiri...sume buat hal masing2..

klu lecturer plak,ade smgt,ade yg x...kdg2 ak tido masa lecture...hampir sume lecturer x ske wat kelas extra..ye la,sume dah besar..blaja sendiri2 la kan..sampai bila nk disuap???walaupun,ko x phm tp klu dah lecturer ajar n org lain bleh fhm,ko ingat lecturer nk wat kelas khas utk ko n org2 yg x phm ulang balik topik tu mcm kt sekolah dulu???jgn harap la...KENA STRUGGLE BLAJA SENDIRI2....




kadang2 ak berangan,bestnya klu sume excell9,171 masuk utp ni..leh wat sistem facee n blaja sesame.ameer leh ajar physics,lydia leh ajar calculus,anjang bleh ajar chemy,chipa/afiq bleh ajar bio(tp kt utp xde bio la)....kt bilik stay-up sesama...boleh bincang klu x phm...insyaAllah,pasti kejayaan dapat diulang kembali....

sekarang baru ak sedar, kita dah besar, blaja berdikari n hidup sendiri2....kena berusaha walaupun xde kwn kat sisi yg beri kata2 smgt,yg temankan stay-up blaja...kita tetap kena teruskan kelangsungan kejayaan EXCELL9 walau di mana sahaja kita berada...EXCELL9 sudah dewasa dan kita perlu mengubah strategi dan rentak blaja kita..walaupun,susah pada mulanya,ingatlah bhw Allah sentiasa dekat dgn kita...

betul apa cg salleh cakap "kamu duduk di sini sebagai persiapan utk kamu masuk U...biar penat..nnti kamu akan biasa kt sana...sbb dah biasa sibuk.."

bukan itu sahaja,benih tarbiyah yg ak dapat kt sekolah dulu,bercambah mekar di universiti..ak juga cuba utk wat ape yg biasa diamalkan kt sekolah dulu..baca yasin,bc AQ,solat dhuha..etc...bile ak x wat disebabkan x "cukup masa",maka ak akn muhasabah balik diri ni...

"dulu boleh buat,kenapa sekarang x boleh???"

semoga ak dan rakan2 ku excell9 boleh melakukannya..




18 comments:

  1. weyh,,sdeyh doe bce,,huhu,,tol la pe ko ckp 2,,

    ReplyDelete
  2. Salam, aku respect gler blog ko! ko jgn down laa.. klu ko down aku lg down... Good Luck weh!! :)

    ReplyDelete
  3. ezannn. sedih :'(

    ReplyDelete
  4. ezannn~~
    *ak ngn jiha nh*
    sedey+gembira+rinduuuuu kamu!! n excell9 to0.
    mmg btol sgt3333x... rindu masa lalu...:'(

    *jiha kirim slm.

    ReplyDelete
  5. ezni n sofea:a'ah..dah lama ak pendam nk tulis benda ni...sedih la gak sbb diri x berubah lebih baik esp bab pengurusan masa...kt sekolah lebih menghargai masa n disiplin..kt u??hmm~

    qayyum: gud luck kt ko gak...

    farah k&jiha : rindu korg n masa lalu gak.. ;)

    "better than yesterday"

    ReplyDelete
  6. aku bace skit jerk..hee sorry xlarat nk bce panjang2...assignment bnyk =p

    ReplyDelete
  7. before that..nape ade kepala aku yg separuh botak..adoiyai...haah
    camnnih lar...aku da bce skit xpi...bkn ape la...
    kire ko ckup bagus ko dpt sedar smua2 nih,..
    u still have time...

    p/s aku akn msuk utp klau xdpt fly..uhuuh cuak2...
    kat sinih(taylor) bnyk pengaruh

    ReplyDelete
  8. wuhuh..;'))
    bez jgk bce..
    xpe2..
    kte da jd almni..nt ank2 kte lak msuk ctu..
    wuuu...hak2

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. appreciating what we have lost :'(
    xpe ezan, mase utk berubah banyak lagi. Allah bagi dugaan sket je ni. bagus r ko ade kesedaran. biar ade ups and downs, supaye tak monotonous hidup ni.

    ReplyDelete
  11. ezan,.ak pon cam ko,,sume bnde jd laen,.bgn pon 6.45 wlaupon ak x stay up... mane penah stay up,,lg terok slalu tng movie smpai tngh mlm, pastu bgn,,klass kl 9 dtg kol 9.30.. ak rase makin trok,, tp yng same nye study sesame tu laa,,. ianya masih diamalkan disini,., kekalkan satu due bnde dah laa,, jgn nk same je sampai bebile,,.,hidup kne ad evolution,,.!!

    ReplyDelete
  12. sweet..hehehe ;) gudluck dear..don't give up, or i'll give up too..(twin)

    ReplyDelete
  13. sedeyhnye.. take care ezan! be strong k! insyaAllah excell9 tk kn hilang.. hidup baru mmg penuh dgn cabaran baru n cabaran tula yg mematangkan diri kte..so hadapi nye dgn sbaek mgkin..u go girl! :)

    ReplyDelete
  14. Salam, ezan. . Bestnye entry kali ni. . Ak pon salu rase cm2 gak kdg2,dulu byk bnde leh buat dlm satu mse, tp skg, byk mse free, tp sket bnde je blh buat.. Skg kne b'dikari sndiri,xt'lalu t'ikat ngn mse.ape2pn, ak ykin sume excell9, boleh b'jaye kt mane pn kte.. Ezan, thanks 4 all da things we've been through.. Uhibbuki fillah abadan abadan. . P/s: aku on9 gne hp ni, nsb bek leh bce blog ko. . :')

    ReplyDelete
  15. salam...
    kita hidup kena terima perubahan...
    sekolah dan uni 2 tmpt yg berbeza..
    ak akui...
    tapi lumrah hidup memang begitu...
    klo sme all the time bosan gak...
    ALLAH berikan nikmat kepada ko yg org laen x dpt..
    ad lg kwn2 kta yg x dpt msk uni..
    n ad yg dh terkeluar coz x cukup pointer tok smbg blaja...
    so terimalah hakikat hidup kt uni permulaan kepada kehidupan diluar sna...
    segalanya terletak pada diri kta...
    baek dan buruk kta yg tentukan...
    ingatlah ALLAH sedang mengatur yg terbaek untuk ko..

    ReplyDelete
  16. hehehe.nice post ezan...u make me remember bout our old tyme together..still fresh in my mind bout d toilet story..ahahahah...college will nver be d same as in school...plus...degree is harder...but..as long as u r in d ryte path...insyaallah...u'll success...hehehe...no matter how hard it is..let us..together...strive 4 d success...gud luck everyone...

    ReplyDelete
  17. "still fresh in my mind bout d toilet story."

    i wont forget bout it and i wont do it again..hope so..insyaAllah..

    ReplyDelete
  18. Salam alaik,ezan..
    Memang rse khilngn..
    tp jgn sdey2 k!Alles Gute, bittaufiq wannajah

    ReplyDelete