Tuesday, October 26, 2010

JAULAH....

"semoga Allah meredhainya...."


Pengalaman pertama berjaulah bersama 4 akhwat tercinta (Ita, Dhuha, Siti dan aku) takkan dapat dilupakan.

“akak, jaulah tu maksudnya apa??” tnyaku kepada seorg akhwat, Ita.

“jaulah tu mcm bermusafir, mengembara, pergi ke suatu tempat yg jauh..yg mcm tu la.ni perkataan arab..”jawabnya.

“owh, ingatkan singkatan “perjalanan yg JAUH-LAH” menjadi JAULAH…”jawabku yg tidak pandai berbahasa arab.



Thursday, October 21, 2010

TERIMA KASIH SEMUA

"semoga Allah meredhainya...."

minggu ni adlah minggu yg agak down...mungkin rentetan minggu sebelum ini yg ak pandang enteng dan tak sedaya upaya membaiki "kerosakan" yg berlaku, maka ia menjadi parah dan kemuncaknya pada minggu ini dan amat sakit ak rasa..

air mata sudah kering untuk menangis..minda sudah penat untuk memikirkan perkara yg merungsingkan ini, telinga sudah letih mendengar kata2 semangat mama yg saban hari menjadi "mangsa" utk mintak nasihat dan kata-kata semangat....namun, ia masih tidak cukup utk membangkitkan semangat yg kian hilang..

ya, berdoa pada Allah, dekatkan diri padaNya..nescaya, Dia kan membantu..

namun, ia x kan berhasil TANPA USAHA...

Wednesday, October 13, 2010

BICARA D.A.K.W.A.H.....

DAKWAH. Perkataan ni cukup wat ak takut mase ak sekolah dulu..wooo,hnya org yg ada tinggi ilmu agama je yg layak cakap benda ni..

org cam ak,yg pentingkan study n mimpi nk blaja kt oversea, baik duduk diam2 kat bangku kerusi n baca buku yg modul yg cikgu bagi..






ye la, mana la layak ak nk berdakwah kan??hafal surah kt ustaz baki SPM dulu pun tersangkut2, dgn cikgu pun langgar peraturan sekolah,warden pun slalu attack tiap2 minggu, tiba2 nak tegur org esp bab2 agama..

bak kata org sombong+bongkak kepada si "perasan bagus" yg berniat kerana Allah utk membantu rakan yg lalai dlm maksiat,
“cerminlah diri dulu ko dulu kan??klu x sempurna jgn sibuk hal org lain plak n jaga tepi kain org...menyibuk!!!”

Sunday, October 3, 2010

~HIDAYAH MILIK ALLAH~

"semoga Allah meredhainya...."

masih ak ingat detik2 pada malam ak mahu mendaftar ke utp..waktu tu ak di KEM SEGARI PLKN..ak x bgtau sape2 ak nk keluar plkn esoknya termasuk kwn baik ak kt plkn+jiran umah ak,fiza..mlm tu,ak menarik bagasi ak dan memasukkan pakaian2 dalam almariku bertemankan lampu suluh sbb dah light off..kwn katil sblh ak,aen,tegur ak..

"ezan,nape ko sumbat sume baju ko dalam beg??mcm nk pindah je.."tanya Aen.
"x lah..saje je..ak rasa semak sgt dlm lokar ni.."jwbku..
"ko nk taw x..ade ke patut semalam balak ak panggil ak BAB*???"aen buka cerita balak dia..ak pun suka gak dgr life dia yg mmg sosial..cam x caye je life dia cmtu..
"ha??ye ke??bapak ar.."jwbku sambil melipat bajuku dan memasukkan ke dalam beg..
"ak nangis kot sbb x penah dia pggl ak BAB*..tp salah ak gak sbb tipu dia..ak cakap kt sini ade byk pakwe2 hemsem yg nk kapel dgn ak..hehe..dia jeles kot..pas ak nangis,ak tnya dia,"betul ke I ni BAB*??pastu dia jwb,"U rase??"..pastu ak cakap la "maknanya U pun BAB* la sbb kapel dgn BAB*!!!"cerita aen..
ak dan dia tergelak..haha..sengal la aen..