Wednesday, April 25, 2012

FINAL EXAM

"semoga Allah meredhainya...."

Doakanku dalam exam yang akan bermula pada 3 Mei 2012 nanti. Semoga aku dan rakan2 seperjuangan baik di jalan dakwah mahupun di kelas,dipermudahkanNya untuk menjawab soalan peperiksaan.


dan jadualnya


Student Name :EZAN SAHIZZAH BINTI SAH NUDDIN
9:009:3010:0010:3011:0011:3012:0012:30


14:3015:0015:3016:0016:3017:00
Mon
Tue
Wed
Thu
Basic Arabic Communication for Non-Arabic Speakers
LCB2013 / LBB 2013 / LAB20133 May 2012
14:3017:30Main Hall (MH)

Fri
Sat
Sun



Student Name :EZAN SAHIZZAH BINTI SAH NUDDIN
9:009:3010:0010:3011:0011:3012:0012:30
014:3015:0015:3016:0016:3017:00
Mon
Clastic Sedimentology and Petrography
QAB20237 May 2012
9:0012:00LR 5&6, Level 1 Block B
Tue
Palaeontology and Stratigraphy
QAB10448 May 2012
9:0012:00Chancellor Hall (CH)
Wed
Seismic Methods
QAB20449 May 2012
14:3017:30Chancellor Hall (CH)
Thu
Geochemistry
QAB201310 May 2012
9:0012:00Main Hall (MH)
Fri



Selepas exam, aku dan rakan2 akan pergi "celebrate" di HUTAN PENGKALAN HULU utk field trip dari 11-20 May 2012.

Sudah 5 bulan tidak pulang ke rumah,sabar ye diri. Allah akan beri something yang kita tak tahu nnti. Percayalah.

Setiap minggu mama akan tanya, "Kakak, bila nak balik rumah? Minggu ni sibuk ye? Ada exam ke?Ada program ke? Ada kelas ke?"

Dan jawapan pendek aku "InsyaAllah,bila ada minggu free dan boleh balik,kakak bagitahu mama."

Mama dan aku menunggu "minggu free" itu. InsyaAllah, "minggu" itu akan tiba.

~walau jauh di mata,tapi dekat di hati. Hanya Allah yang mengetahui rasa ini. Kita merancang dgn cita-cita, dan Allah mengaturnya dengan cinta! ~

FAKE SMILE...

"semoga Allah meredhainya....".

Semalam, pas study kt IRC, library di UTP, tetiba aku rasa sedih. Entah lah. Mungkin sebab tertekan dengan banyak kerja sabah hari

Jam menunjukkan pukul 7.10malam, azan Maghrib akan berkumandang tak lama lagi. Aku cepat2 kemas buku dan berjalan seorangan ke tempat parking moto.

Di hadapan aku ada sebuah keluarga India yang bersiar-siar selepas anak mereka habis interview kt UTP hari ini. Kaki melangkah tanpa perasaan. Rungsing, perut memulas minta diisi pula.

"Hello!!!" sapa bapa keluarga India yang berselisih denganku sambil melemparkan senyuman

"Hello.." spontan bibirku membalasnya sambil tersenyum juga, tapi mungkin tidak semanis dan selebar dia.

Tak lama selepas itu,aku memandang isterinya dan anak lelakinya yang dah interview ni. Muka anaknya pandang aku macam "KO NAK SENYUM KAT MAK AKU JUGAK KE??"

Dan aku pun pandang muka dia dengan wajah "A,AH..SEBAB BAPAK KO DAH SENYUM KT AKU, AK WAJIB SENYUM KT MAK KO.NNTI KO INGAT AKU GATAL PLAK.."

Bila aku berselisih dgn maknya, terus ak merendahkan badan dan melemparkan senyuman lebih manis dan lebar dari yang pertama tadi.

Beberapa langkah aku melepasi mereka, tiba-tiba aku merasakan satu perasaan senang dan gembira perlahan-lahan menyusup ke jiwa.

Ya Allah..tiada kata yang mampu aku katakan saat kau mengasihi hambaNya yang amat2 memerlukan mu ini.


fake smile or real smile is still smile. May it will make us feel better ^_^