Sunday, March 3, 2013

RM VS HALAQAH [sorry,no winner and no loser]

"semoga Allah meredhainya...."


Banyak orang tanya aku,Nape RM dan halaqah tak bergabung? Nape nak berpecah kalau kedua-duanya membawa kebaikan, membawa Islam?

Jawapan aku, KAJI!

Ya, tolong rajin diri, kaji dan selidiki kedua-duanya. JANGAN BIAS (berat sebelah)!

Lepas dah kaji kedua-duanya dan mendengar side daripada KEDUA-DUA pihak, then make ur choice, based on ur interest, based on ur goal. Then korang akan tahu reason dan jawapan persoalan aku kt atas or any soalan yang berlegar-legar kt kepala korang.

Banyak benda aku nak tulis untuk bagitahu, tapi useless dan pointless kalau asyik berbalah tapi tak buat keje mentarbiyah diri mahupun orang lain.

So, aku just bg pendapat aku (tak semestinya betul) berdasarkan apa yang aku tengok,kaji,selidiki dan lain2.

ONCE UPON A TIME...

Mase aku foundation dan freshie dulu, aku join dua2, RM dan Halaqah. Masa tu, banyak rumours aku dengar yang Halaqah ni sesat, underground, bawa keluar UTP, tak utamakan keselamatan dan lain2 benda kurang baik yang disebarkan oleh orang lain. Pesanan penting aku, SELIDIK dulu. Even benda tu bestfriend korang bagitahu, parents korang pesan or whoever yang cakap, jangan percaya kalau korang sendiri tak join. aku sangat2 BENCI orang yang suka jugde orang tanpa dia sendiri selidik atau join atau pergi ke program2 halaqah/RM sendiri.

DON’T JUDGE A BOOK, BY ITS COVER!

KALAU KORANG BERANI, PERGI JOIN PROGRAM HALAQAH, JOIN TAKLIM MEREKA DAN BEBERAPA AKTIVITI MEREKA! AND JOIN GAK PROGRAM RM UTK KORANG TAHU PERBEZAANNYA! JGN TAK JOIN DUA2 ATAU JOIN SALAH SATU, THEN MAKE UR OWN CONCLUSION.

Aku CABAR kepada mereka yang berani, berani mencari kebenaran. U know why? Because korang akan nampak "KESESATAN" yang dicanang-canang orang, sebenarnya, ia adalah SEBALIKNYA! Like I said, dis is from my POV,lain org, lain POVnya.

Pengalaman aku dulu time foundation, aku memang join RM dan join interview semua dan aktif join a few program dari RM. Then,  bila orang bagitahu aku yang halaqah ni sesat, curiousity dan inquiry aku semakin meninggi. Aku nak selidik kesesatan mereka, kononnya kalau betul sesat, I'll tell the whole utp yang halaqah ni sesat sebab dia buat benda itu dan ini. Aku cari kakak halaqah tu dan bagitahu yang aku nak join dorg. Dorang giler terkejut tapi dorg tetap terima aku, even dorg tahu yang aku ni RM. Dorang cakap, dorang tak kisah sape2, yang penting korang datang nak mengubah diri jadi lebih baik.

After satu sem aku join RM&Halaqah, aku dah nampak jelas kedua-duanya mengikut view aku sendiri. Mungkin korang akan cakap yang view aku ni tak semestinya betul. Tapi bg aku, bila  join aktiviti2 tu dapat meningkatkan IMAN&ILMU&AMAL serta make myself become a better muslimah, takkan  nk cakap yang aku buat tu salah?

DAN PERBEZAAN AKTIVITI/CARA antara RM&Halaqah yang menyebabkan kedua-duanya TAK BOLEH BERSAMA&BERSATU! I have to admit it. Some prefer this way, some prefer dat way. It's up to them!

People may ask, bukan dua2 bawa Islam dan tujuan mencari redha Allah ke?
YESS! Itu persamaan RM&Halaqah, tapi RM&Halaqah juga ada yang berbeza.

Cuba fikir dalam2 analogi yang aku beri kat bawah ni dan kaitkan macam Halaqah&RM

Analoginya, nape Islam ada 4 mazhab, bukan 1 mazhab je? Walhal bukankah semuanya bawa Islam ?

 Perbezaan mazhab disebabkan tempat dan cara mereka yang berbeza-beza.

Kenapa kat Malaysia ni ada banyak jemaah, PAS, ABIM,HALUAN,IKRAM ,ISMA,etc? Walhal bukankah semuanya bawa Islam ?

Perbezaan mereka disebabkan cara mereka yang berbeza-beza.

Kenapa kat Malaysia ni ada banyak shopping complex? Ada JUSCO,TESCO,MIDVALLEY,MINES,etc, walhal sumenya jual barang lebih kurang sama. Nape tak bersatu buat satu nama je?

Kenapa ada banyak brand Ubat gigi? Ada Darlie, SAFI, colgate, etc, walhal sumenya bertujuan nak memutihkan dan menyihatkan gigi. Nape tak bergabung je sume buat satu nama?

You get my point? Dalam hidup ni ada banyak pilihan, then it's up to you whether you want to take it, or leave it! U want to join it, or not, it's ur choice! Korang berhak memilih after korang ALAMI/MENGGUNAKANNYA, tapi yang SALAHNYA bila korang KUTUK/UMPAT benda yang korang tak pilih/join and sendiri tak tahu kesahihannya.

So, there's a lot of differences about them, especially about the methods, activities, and many things. Korang boleh dengar apa yang dorang cakap, tp bila benda melibatkan RM kutuk halaqah atau halaqah kutuk RM, don't believe and bias on one side. Let the action speaks louder than word. Senyap dan perhatikan kedua2nya, dan gunakan otak sendiri untuk fikir apa yang korang dengar.

RM VERSUS HALAQAH

A lot of thing I've learned from both RM&Halaqah.

Method RM: Dalam RM basically I've learnt about the kepimpinan. They usually update current issues especially about corruption in government, dan make me think about the kepimpinan yang tak berdasarkan Islam, sometimes i think dat i should bring back Islam to victory, kena join and amik jawatan so dat i'll secure the organisation/club from maksiat/dosa sebab kalau yang ketua tu kafir atau buat dosa sokmo, organisation/club tu mungkin akan tak diberkati Allah dan ditimpa musibah. Just my 2cent.

Method Halaqah: bila ak join Halaqah, dorang tak slalu cakap pasal jawatan atau pasal current issues in Malaysia. Dorang banyak cakap pasal AL-QURAN, HADITH, SIRAH, yang mungkin korang tak pernah tahu atau dengar especially kalau korang ni macam aku,jenis banyak dosa, kapel dan buat maksiat, background bukan skolah agama dan skolah plak macam skolah sekular. Actually, benda tu yang menyebabkan aku SENTAP dan berusaha untuk mengubah jadi baik. Seriously, taklim dorang giler menyentuh hati,  sometimes make me cry at night after my taklim.

Dalam halaqah, aku belajar banyak benda. Tentang mengenali dan mencintai Al-Quran, tentang Allah dan RasulNya. Pendekatan dorang memang menarik dan aku sendiri selesa dengan penyampaian mereka. My favourite, (9:24).  Kat halaqah gak, aku belajar tentang ukhuwah, tentang hati-hati yang dirantai kerana mencari Allah. Sangat bermakna dan istimewa. I couldn’t explain it since I don’t know how to describe it by word. Betul apa yang member aku cakap, "kalau nak tahu and rasa method dakwah Rasulullah, join halaqah." Actually member aku ni bukan RM/Halaqah, dia ni jemaah lain, but she knew about Halaqah&RM. Dia tak cakap RM ni salah, tp method RM berdakwah lebih berdasarkan waqi' and semasa, so it's totally different dengan method Halaqah. Sometimes, I have to admit yang ada org tak suka method halaqah yang suka datang bilik orang n ziarah org time org tgh study o busy wif their stuff. Aku pun pernah gak rasa macam tu.

Mungkin akan ada orang tak puas hati, ada yang terasa dengan statement aku. Kepada sape2 yang kenal dengan aku, yang tahu pasal masa silam aku, inilah aku, inilah yang aku belajar dan alami. Terima kasih kepada semua insan yang mentarbiyahku terutama akhwat2 dari Halaqah. Korang nampak sikit, nampak underground, nampak rendah diri dan tak meyakinkan, but then, after  I knew all of you, it's totally different, and salute giler sebab korang pandai cover all these things to all freshie sbb korang taknak bg dorang kenal jemaah sebelum Islam, taknak bagi jawatan selagi tak cinta Al-Quran dan Allah!

"KENAL ISLAM SEBELUM JEMAAH", akhwat always remind me about this especially when I keep ask them who is their leader, why their jemaah do that way,etc! U teach me about the da'wa and tarbiyyah for myself, family, friends and all muslim, and it changes me a lot! Thanx  to Dr Hizul Asri  juga yang sentiasa memberi inspirasi, memberi kata2 smangat yang menggugah. U are one of the superb murobbi that I knew.

I'm sick of peole who give analogy about kapal or rumah. I've heard about it during foundation. They mentioned, 'cuba bayangkan, kalau ada sebuah rumah, kalau ada pintu o tingkap rosak, nape nak tukar rumah lain?Nape tak baiki saje?' atau pun untuk versi kenderaan, 'cuba bayangkan, kalau ada sebuah bus, kalau ada pintu o tingkap rosak, nape nak tukar bus lain?Nape tak baiki saje?'. Ataupun ada analogy yang cakap, imagine yang kita tengah bina bangunan dengan batu bata, then ur batu bata kena curi dengan orang lain, sampai bila bangunan tu nak siap if bangunan lain curi batu bata dia?"thumbs up I u can understand their analogy. Secara tersuratnya, dia membuat kita berfikir, 'kalau ada benda yang tak berapa baik dalam jemaah ni, nape nak tukar jemaah? Nape tak 'baiki' kecacatan dalam jemaah ni?'  dan 'sampai bila kita nak majukan Islam ni kalau jemaah mencuri orang dari jemaah yang berbeza?'

My answer, pergi baca buku Hasan Al-Banna, baca buku pasal dakwah. Even ulama dulu bgtau yang perbezaan itu satu rahmat as long as u compete in a good way. It's not about rumah atau bus atau bangunan, it's about YOU! Kalau dalam IKRAM, dia ada cakap, untuk kita membina negara Islam, perlu bermula dari seorang, yang sangat berkomitmen dengan Islam untuk membina keluarga yang Islam, then masyrakat yang Islam and lastly negara yang Islam. So, tak payah nak rasa bersalah kalau korang gi tukar rumah atau tukar bus ke sebab korang bukan tukar agama murtad jadi orang kafir. Orang yang tak meredhai orang lain yang bertukar jemaah ialah orang yang tak belajar tentang dakwah dan tak mendakwahi orang tu dengan baik. Pastu blame jemaah baru budak tu,walhal yang decide tu budak tu. Supposely, budak tu yang perlu dipersalahkan! Tapi, of course budak tu tak bleh nak disalahkan sbb sukati dia la nak join mana2, itu hidup dia. Dia berhak untuk memilih dengan jemaah apa dia nak masuk dan dengan cara apa dia nak tarbiyah diri dia sendiri. Dan terserah kepada jemaah tu nak terima dia ke tak.

Last but not least, just want to share,Halaqah ada buat annually event pasal kem utk remaja especially remaja sekolah(u can search in my posts). This event is superb and highly recommended for those budak sekolah menengah yang perangai ntah pape and sangat liat utk buat perintah Allah mcm solat, baca Quran dan lain2. Honestly, aku dah pernah hantar 3 adik aku ke kem ni dalam 3 tahun and alhamdulillah, dorang dah berubah menjadi lebih baik. Halaqah always well plan their events and make sure the objectives are achieved! Kalau betul apa yang dorang buat ni sesat and bercanggah dengan shariah Islam, mesti parents aku tak bagi aku hantar 3 adik aku ke program dorang. Dan even dorang dah masuk sekolah or universiti after the program, they still join Halaqah's program to enhance their iman and knowledge in Islam. I bet that Isma and Ikram pun ada buat program mcm ni. It's good. Really.

A lot of thing I want to say and write, a lot, but I couldn’t make it. U have to feel it! Experience it!

Kepada freshie2 yang mencari-cari, yang probably google pasal halaqah utp, then u found my blog, hope dat can make ur own decision after u read this. Tak payah nak cari banyak alasan atau dengar cerita2 lain, tak payah pening kepala, korang join je kedua-duanya dengan full commitment, then u decide!

Kepada semua dai'e yang mungkin RM/Halaqah atau mana2 jemaah sekalipun, marilah kita gencarkan dakwah kita. Kiamat nanti, Allah x cakap yang orang masuk syurga adalah dari jemaah sekalian sekalian. So, tak payah la nak banggakan jemaah korang dan kutuk jemaah lain. Lebih baik buat kerja dakwah, buat kerja amar makruf nahi mungkar. Tolong jangan nak halang aktiviti jemaah lain. Misalnya, Kalau ada yang buat aktivti, tak payahlah orang yang bukan jemaah tu halang aktiviti mereka dengan meyebarkan rumours yang tak baik atau suruh adik2 freshie balik, unless dorg mmg buat aktivti tak bermoral dan sesat.  Just tunjukkan dan kenalkan Islam pada mereka, dan biar mereka decide dorag nak tarbiyah diri mereka macam mana. Jangan paksa, jangan takutkan mereka!

If u go outside especially Egypt or tempat2 yang pengajian Islam dia begitu gencar, then u can see huge diversity of jemaah dan berbeza2. ada yang ikut sheikh itu, sheikh ini, ada yang join taklim ulama sana and sini, ada join usrah/halaqah jemaah itu n ini.. A LOT!! Bila aku indulge dengan member2 aku yang bergelar dai'e dan buat kerja dakwah and belajar kt luar negara, banyak cerita menarik yang aku dengar. Persaingan dorang sangat sihat dan takde nak bermusuh sesama sendiri. Dorang hormat semua jemaah dan apa2 yang berbeza. As long as aqidah sama dan yang berbeza tu adalah perkara2 cabang, so, tak perlu nak bergaduh.Somehow, I dun know why some people here especially yang bawa Islam, mengutuk dai'e lain hanya kerana dia  jemaah yang berbeza. Kita kan ORANG ISLAM. Kita patut berpegang tangan bersama ke syurga tanpa mengira jemaah yang berbeza.

Jika diizinkanNya, mungkin sahaja RM&Halaqah leh bargabung bersama-sama IKRAM,ISMA,TABLIGH, ABIM,HALUAN and all islamic organisations here. Tapi kalau taknak bergabung sebab method dan cara yang berbeza2, it’s okey as long as still buat kerja dakwah. Hormat-menghormati yang penting!

Jika matlamat kita sama (mencari redha Allah), mengapa perlu kita bersengketa?

Klu kurang faham lagi, baca ni,
http://www.iluvislam.com/tazkirah/dakwah/3626--perbezaan-pendapat-adalah-satu-rahmat.html

Sori sebab aku tulis macam ayat keling, campur BM&BI, tapi tu tak penting, yang penting, korang faham apa yang aku tulis. Cheers.

caps lock huruf besar, bukan bermaksud marah, tapi bermaksud emphasize, poin penting bg aku.

9 comments:

  1. ukht.. jzkk T_T

    ana baru sahaja merasa sangat down dengan fitnah yang berleluasa di sini. ana rasa nak copy je penulisan ini letak kat blog sebab sama je point yang ana rasa dan apa yang ukhti rasa.

    ukht, berlainan tidak bermaksud kita kena berbalah kan?
    i luv u ukhti kerana Allah..

    ReplyDelete
  2. bazlaa: i think most of us especially akhwat/ikhwah feel it. but, hey, Allah kan ada. :)

    Dia pasti akan membantu hambaNya yang membantu agamaNya.

    keep faith. janji Allah tu benar. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam alaik. jazakillah akak for the very panjang lebar post. rasa terbooster gilaaa kami utk terus berbuat ^_^ lillahi taala. smoga Allah terus redha dgn kerjaya sampai mati kita ni. HUHU,

      Delete
    2. waiyyaki. hahaha,sorry for the long post..it's already terkepam dan terperam since years ago, but this year, biiznillah,i manage to post this freaking long story.

      i dunno if this post also will be continued.depends on the situation.LOL.

      gud luck in ur life,da'wa n study as well the cunnest girl. (^_~)

      miss u and the rest. :)

      Delete
  3. salam Ezan.. terima kasih atas post.akk jenis yang payah sikit nk bc post panjang2m tp post ezan akk bc.hehe.

    ape pun, terima kasih. semua org ada cara masing-masing untuk masuk syurga kan..

    :)

    ReplyDelete
  4. wa'salam kak syirah

    satu penghargaan utk saya dari akhwat-short&precise. jzkk kerana meluangkan masa utk membaca post sy yg tak seberapa :)

    hanya bingkisan dari pengalaman dulu, dari pembacaan,dan dari antunna yg banyk mengajar utk berdakwah.

    moga kita semua masuk syurga,w/pun dgn cara berbeza-beza. :)

    ReplyDelete
  5. fuhhh nasib baik aku di UK. kat sini semua setalam =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm la ko duduk UK tu selama-lamanya.HAHA

      nnti balik malaysia, ko akan dpt rasa dakwah kt cni,especially tempat2 yg kena berlumba sungguh2 dlm melakukan kebaikan, utk jadi yg terbaik.Dai'e vs dai'e, yg terbaik akan menang.

      kami makan setalam, w/pun berbeza jemaah, yg xde jemaah pun makan sekali kot.

      *senyum lebar*

      Delete
  6. ezan, satu penjelasan yang sangat bagus..... teruskan menyampaikan dakwah melalui pena.....

    ReplyDelete