Saturday, November 15, 2014

FIRST USRAH WITH THEM

"semoga Allah meredhainya...."

Tonight is the D-Day for me. Sejarah untuk aku yang start usrah bersama mereka.

Sebenarnya mmg ni first time aku usrah dgn Eleena and Alia. Lepas beberapa kejadian and peristiwa berlaku, kitorg dah tak usrah bersama.

Aku faham keadaan mereka. Aku pernah dalam situasi itu. Dan pilihan mereka itu mungkin yang terbaik utk mereka saat itu. Aku tak salahkn sesiapa.

Dan malam ni ibarat sejarah apabila kami berkumpul kembali. Niat aku utk berusrah sesama housemate menjadi medium utk aku mengajak mereka.

"Rasa bergetar plak suara" kata Alia bila dia berkongsi tntg perkara islam dalam kehidupan. Mungkin sudah lama, mungkin dia kekok dgn rasa seperti mlm ni.

Dan jauh sudut hati aku juga gementar. Aku dari pukul 5ptg jadi tak keruan memikirkan apa yang perlu aku kongsikan. jika sebelum ini bersama adik2 aku boleh  main taram bagi bahan apa2, tapi tidak utk mlm ni. Di hadapan aku adalah mereka yang pernah disentuh tarbiyah dan fikrah.

Aku taknak dipandang sebagai murobbiyah, taknak dipandang sebagai kakak usrah.

Aku mahu dipandang sebagai kawan, sebagai sahabat yang saling mengingatkan seperti yang aku katakan dalam Surah Al-Asr.

Aku ingin merasai seperti itu dan maaf sehingga aku lupa utk menutup majlis kerana asyik dgn pertemuan kita mlm ni.

Aku harap kita semua istiqamah di jalanNya dan diberi kekuatan oleh Allah utk melalui kehidupan yg mencabar terutama detik ini.

Aku sayang korang sebab Allah. Serius.

Thursday, October 30, 2014

FINAL YEAR STUDENT: MY TURN TO CRY

"semoga Allah meredhainya...."

"Dulu life Kak Syida and Kak Marha time final year camne kak?" tanyaku pada Kak Syida suatu masa lalu.

"Ya Allah, Ezan nak tahu tak. Time tu memang kitorg stress. Banyak keje nak kena buat. Sampai ada one time tu, tengah bz nak buat fyp (final year project), pastu kena ada usrah and liqo' sume, stress giler sampai akak MENANGIS. Kak Marha yg nampak akak pun MENANGIS SEKALI sebab dia pun sebenarnya stress. Lawaknya, last2 before gi liqo' tu dua2 menangis dalam bilik." cerita kak syida panjang lebar.

MENANGIS.

Aku monolog dalam hati. Macamana lah bleh stress sampai macam tu. Leh plak menangis secara berjemaah. Musykil2.

_____________________________________________________________


Dan saat ini, tika aku menaip ini, sesungguhnya ingatan aku teringat pada cerita kak syida tu sebab aku tengah dalam fasa yang stress sebagai final year final student pulak. Aku dah faham cerita kak syida dulu.

MENANGIS.

Itu yang aku rasa sekarang ni. cuma aku takde kawan, takde teman untuk aku kongsi bersama dan buat aku lagi stress dan down.

Dan sebab tu aku taip kat blog ni.

Banyak masalah dan hambatan2 yang makin hari makin buat aku x keruan.

Dan aku merasionalkn diriku, mungkin iman aku yang bermasalah, aku jauh dariNya.

Aku tak nafikan.

Masalah dalam usrah yang buat aku rasa macam dah nak give up. Semakin hari, akhwat2 buat aku makin merasakan diri mahu lari.

Masalah dalam kelas yang buat aku rasa down sebab subjek sem ni yang kebanyakannya mengira dan ya, aku memang fail bab2 mengira ni dan aku tak pernah dapat gred selain C dalam subjek matematik kt UTP ni. Every single class, almost half of the lecture aku blur.

Masalah dengan kawan2 yang mungkin tak faham kondisi aku. Aku tak minta pun dorg faham, tapi kadang2 apa yang dorang buat tu rasa aku nak lari dari dorang. Sampai one time, aku rasa kita sume dah berubah termasuk aku yang dah berubah lebih emotional.

Banyak masalah yang aku nak tulis tapi aku taw end up aku kena hadapi semua ni.

Sampai satu tahap aku rasa mcm nak jd depressed people. Dem pada someone yg introduce aku benda ni sampai aku rasa benda ni sikit2 dah makan diri aku dan sedut aku masuk.

Harap Allah beri aku kekuatan
Harap Allah beri aku kemudahan
Harap Allah beri aku belas ihsanNya

Sebab aku hanya insan kerdil, hina dan tak punya apa2 kat dunia ni. Aku tak tahu mana kedudukan aku di mata Allah.

Moga ia berakhir dengan segera dan aku kembali senyum ceria.




Monday, September 29, 2014

MASTER: MOGA DIPERMUDAHKAN

"semoga Allah meredhainya...."

ALHAMDULILLAH.

Dah halfway utk confirmation daftar utk master January depan. Tadi dah jumpa Supervisor utk dapat 'izin'. Syukur sbb sv willingly nak amik as student and siap bg tajuk utk research lagi. Dan pergi pejabat Petronas, staff ckp okey je nak sambung master part-time research as long as klu Petronas panggil keje, kena pergi jugak.

Excited dan moga Allah mudahkn esok.

Esok nak jumpa lecturer yg incharge master ni utk dpt izin dorg utk luluskn application since xde lagi degree scroll sbb tinggal satu semester je lagi abes awal January gak. so mmg plan nak twos sambung master.

Moga dipermudahkan.
Tak sabar nak sambung master n kerja Petronas (klu dorg panggil lah) and menyumbang pd masyarakat.

insyaAllah, lecturer Ezan is on the way. :P

Tajuk Final Year Project (FYP) and Master nnti insyaAllah.

Saturday, September 27, 2014

ALHAMDULILLAH

"semoga Allah meredhainya...."

ALHAMDULILLAH.

Semester lepas dah berakhir dan memberi keputusan yang sangat disyukuri.

Tak sangka, terkejut dan tak termimpi pun akan dapat result sebaik ini.
Sesungguhnya kuasa Allah tiada siapa yang dpt menghalangnya.

Ya, kenangan manis sebagai seorang siswazah tahun terakhir.

Moga semester terakhir sekarang ini juga lebih baik dari sebelum ini sebelum bergelar graduan. InsyaAllah.


Wednesday, September 3, 2014

FILEM: SANG KIAI

"semoga Allah meredhainya...."



Baru lepas habis tengok cite Sang Kiai. Taw pun dari video clip Bila Nanti dr Ungu. Cite ni dah lama da ditayangkn, pertengahan tahun lepas.

Apepun, Cite ni best sebab sarat dengan nilai-nilai murni keagamaan dan kekeluargaan especially pasal suami isteri. Berlatarbelakangkan madrasah Tebuireng yang dipimpin oleh Kiai Hashim Asy'ari ketika zaman mencapai kemerdekaan Indonesia.

Banyak peranan penting yg bleh kita contoh dalam cite ni, as dai'e, pemimpin, khalifah, abid, suami, isteri, pengikut dan lain2.

Part aku paling terkesan bila aku tengok kesungguhan penduduk yang belajar agama dan dari agama tu semangat jihad dibentuk utk mempertahankn negara. Serius, aku rasa takde filem kt Malaysia yang menceritakan kemerdekaan negara ni yang sedasyat cam Indonesia. Asal scene perang je dalam cite ni, aku start la nangis2. Nangis sebab tersentuh dengan kesungguhan dorang untuk syahid, dan bila reflect kt diri aku, sedihnnya..aku ni bab syahid atas katil memang hebat la.

Dalam cite ni mcm ada 2 watak utama, watak yang tua, Kiai Hashim dan yang muda, Harun, Baguslah bila dia buat mcm ni nmpk cam real la. Maknanya, akan ada konflik antara yang muda dan tua in real life dan mcm mana bila ending tu dia simpulkn yg dorg bersatu balik sebab nak pertahankn agama dan negara Indonesia.

Bila tegok figura Kiai tu aku terpikir, macam mana la orang boleh mark muka dia, benci dia, tak suka dia, walhal tengok gaya dia tenang je, bersahaja, sentiasa melakukan ibadat dan kebaikan. Nak cakap kaya, tak, nak cakap kuat dan ada kuasa pun tak. It make me flashback yg apa kawan pernah share, Rasulullah dulu pun mcm tu. Makin dia buat dakwah, makin banyak musuh2 Islam yang menentang. Koreksi diri plak. Huhu.

Cite ni gak dia menceritakn figura perempuan, isteri Kiai dan isteri Harun. Bila tengok cite ni, aku pun berangan nak suami mcm dalam cite ni. Bestnya. Walaupun duduk umah usang, tapi tenang je, bahagia, islamik walaupun makan bubur hari2. Pandai giler krew produksi dia buat. cite ni dia tunjuk camna kecekalan isteri Kiai ni meneruskn perjuangan Kiai dalam mendakwahi penduduk kampung tu. Dan ketabahan isteri Harun hidup dalam kemiskinan, dan kesengsaraan. Part yg dia tak bagi Harun pergi berjuang menentang penjajah tu memang touching giler. Ye la, baru kawin ,pastu baru hamil dan pastu laki nak gi perang. Entah hidup atau tidak. Mesti la kalau aku pun mcm nak merayu je laki jangan pergi, dok la kejap umah, teman aku sampai sume dah settle n stable. boleh la. Tapi demi dakwah, demi agama dan negara, Harun tetap pergi dan minta isterinya mngizinkan dan meredhai pemergian dia. Dia janji nak pulang pas perang. Dan yg pulang dalam cite ni adalah jenazah dia. Huhu

So, as conclusion, gi la tengok cite ni. Best giler. Haha. Aku rasa mcm entahpape aku tulis review cite ni. haha.

"Perempuan itu ibarat pakaian bagi laki-laki. Menghangatkan tika hujan, meredupkn tika panas." isteri Kiai Hashim Asy'ari nasihatkan pada isteri Harun.


Sunday, August 31, 2014

EXAM

"semoga Allah meredhainya...."

Dulu bila exam, aku memang sungguh2 buat, stay up like hell, mmg aku nak dpt markah tinggi, nak achieve top dlm kelas mcm student lain nak.

Bila makin besar, makin umur meningkat

Aku macam tak nampak relevennya buat mcm tu. Entahlah.
Bila umur makin byk, komitmen makin byk, kesihatan perlu dijaga (lagi lama aku stay up, lagi byk jerawat aku naik. Cis!), makin banyak problem luar dtg, dan fokus aku makin berkurang utk study.

Hmm. Entah la, dulu time PMR atau SPM, just fikir pasal study. Achieve the best! That's all.

Sekarang,

"Dah contact adik2 utk usrah?"
"Bila usrah/liqo?"
"Minta tolong hantar kat stesen KTM/bus ptg ni boleh?"
"Aku tension, bleh gi lepak luar jap?"
"Bila nak shopping beli brg dapur,brg nak exam?"
"Kenduri hujung minggu ni jgn lupa dtg taw!"
"Hujung minggu ni nak minta tolong kakak teman Ajim kat umah. Balik umah ea."
"Kena servis kete, nak kena prepare gi fiedtrip Pahang"

Dan lain2.

Dan fokus utk study giler utk exam mcm menipis.

Sebab aku pikir exam tu bukan segala2nya sbb aku ada byk lagi nak buat.

Betul ke?
Entahlah.
kadang2 aku buntu .Aku pun dilemma.

Tapi aku doa agar apa saja yg aku buat moga diberkatiNya.
insyaAllah akan cuba buat yg terbaik setiap satu kerja.

p/s: dpt note dr SA: belum keje,kawin, n ada sume dah kecoh entah pape! Puihhh!

Fine, aku mmg gelabah pun. Perempuan kan.

Sunday, August 17, 2014

MY " MAD'U " AND MY FRIEND FOREVER

"semoga Allah meredhainya...."

Aku ada kawan yang rapat dalam kelas. Syaza, Ida n Afiqah. Aku kenal dorang since aku masuk UTP, dan rapat dalam kelas. We share a lot of thing and kemuncak bila kitorg duduk 2 sem bersama dalam satu rumah kt UTP before internship. Aku sayang dorang sangat. Sangat. Walaupun dorang bukan akhwat dan tak join usrah, tp dorang antara insan yang sentiasa support aku time aku susah, time aku sedih kt UTP.

Aku tak cakap yang akhwat tak rapat atau aku taknak berkongsi dgn akhwat, tapi mereka bertiga antara insan yang aku 'tak dapat nak elak' since kitorg classmates, slalu study sama2 n dah lalui susah senang bersama2 time blja. Jadi, bukan senang utk aku buang dorang dalam hidup aku atau ketepikan dorang dalam kehidupan aku di UTP, apatah lagi bila aku join usrah.

Aku taknak pinggirkan dorang dan lebihkn mad'u atau akhwat. Aku nak dorang dapat layanan yang sama rata seperti mana aku melayan akhwat n mad'u.

Aku tanam dalam diri utk sentiasa spend masa bersama dorang. tak kisah lah gi shopping, tgk wayang, karok atau makan, at least ada 'usrah' mcm meeting outside dgn dorg.

So hari ni sgt mencabar. Aku ada daurah kt KL, jumaat - ahad. Since sem ni kitorg duduk terpisah sbb management pisahkan, so aku tak cite la kat dorg aku pergi mana sume. Ida whatsapp aku tanya bila nak karok sbb dah 3 bulan plan tapi tak jalan pun. Aku jwb Rabu dpn lepas abes test sume kita gi. Walaupun mungkin dia harap malam tu jugak atau weekend tu jugak gi, tapi demi tugas dakwah, aku takleh nak penuhi. Pastu dia tnya bila nak kuar shopping? Sbb Ida n Syaza nak gi beli barang. Sbb aku je yg ada kete, so biasanya dorg yang akan ikut timing aku.

Aku try utk spend masa utk dorg. Sungguh. Aku bgtau dorg lepas Asar sbb aku ingt aku dapat smpai dari KL before asar, tp tiba2 ada meeting ad-hock smpai kul 3 n mustahil utk aku smpai Asar kt UTP. so aku text bgtau after mghrib sbb ada hal. Aku tak nak bgtau perihal usrah aku sume sbb takut nnti dorg rasa menyusahkan aku dan menjarakkan diri dari aku. Aku drive kete viva aku 110km/h dari KL-Perak. lepas hntr akhwat kt rumah sewa sume, aku solat kt masjid kul 8mlm. Aku minta maaf pd dorg ckp lmbt sket. Aku bgtau aku smpai 8.15mlm. Dorang setuju.

Aku drive v5 utk pick up dorg tepat 8.15mlm. Sangat penat time tu sbb program dari pagi n dgn drive sorang2 lagi bersama 4 akhwat dlm kete tu, aku mmg minum kopi je along perjalanan tu. Lepas shopping sume, kitorg gi dinner. Dorang mmg plan xnak dinner sbb nak dinner dgn aku mlm tu. Oh, kalaulah aku cancel tak nak kuar dgn dorg, mesti dorg hampa rasanya! Alhamdulillah, Allah bg kekuatan pada aku harini utk spend masa bersama insan2 yang aku sayang.

So, we change a lot of story time dinner. Just like usrah. Byk benda kitorg fikir dan bincangkan. Pastu aku dapat mesej dari Kak Sofia utk main badminton kul 10. Time tu aku dah cuak sbb aku mmg penat giler. Aku ingt spend masa dgn Ida n Syaza adalah aktiviti yg terakhir mlm ni. Tapi Allah hntr kak sofia utk 'menuntut janji' aku dgn dia utk bermain badminton. Aku bersetuju sbb dorg n the gang dah plan lama n asyik bertukar2 je so mesti cam takbest kalau aku last minute tarik diri sbb mulanya aku ckp okey je. Aku tak expect pun sbnarnya sume benda nak jadi dalam satu masa.

So, aku buat2 relax dpn Ida n Syaza. pas mkn aku hntr dorg balik n tetiba da nak dekat kul 10 kak sofia mesej aku ckp main badminton tak jadi sbb Akmal the leader ada hal n dia cancel kan game mlm ni. Fuh, Alhamdulillah. Ak balik bilik dan mandi. Bersihkn bilik sume ,letak baju kt laundry basket sume n bersedia utk study.

Esok aku ada test Geochem dan sejujurnya aku tak study lagi.

Haha. Dan since utk kurangkan beban kt kepala on what's happening today, aku decide utk tulis sume benda ni.

Moral of the stody: Stay strong Ezan! love yourself. dan jangan tinggalkan kawan2 ko kt belakang bila ko join usrah hnya kerana dorg bukan usrahmate ko, in fact, dorg adalah mad'u ko, mad'u yang tak direkod secara rasmi dan takkan lari dari ko walaupun ko ada banyak kekurangan dan kekhilafan dalam diri.

Wish you luck Ezan.

Do the da'wa, InsyaAllah, u can do it! :)


Friday, August 8, 2014

USRAH: TALUT N JALUT

"semoga Allah meredhainya...."


    Today's usrah sangat terkesan. Sangat.

    Sangat tersentuh cerita pasal Talut n Jalut. Cerita ni diceritakan oleh Allah dalam Surah Al-Baqarah (2:246-252)

    Cerita ni aku mmg pernah baca sebelum ini, tapi tak sangka ada maksud tersirat yg boleh dapat dari cerita ni.

    TAPISAN

    Adalah main point dalam cerita ni.

    Berkisarkan cerita Bani Israel yg diuji oleh Allah dengan 5 ujian sebagai tapisan untuk melihat siapa yang benar2 beriman pada Allah.

  1. Ujian meninggalkan keluarga dan tempat tinggal
  2. Ujian diwajibkan berperang
  3. Ujian menerima Talut sebagai ketua
  4. Ujian tidak minum air atau minum seceduk sahaja
  5. Ujian menghadapi tentera musuh, Jalut yang lebih ramai dari mereka

  6. Bila tengok satu persatu ujian tapisan ni, kita boleh nampak bagaimana Allah menyusun ujian ini makin hebat dan betul2 menguji mereka. Bila tengok ujian 1-3, lebih kepada ujian luaran tapi bila masuk ujian 4&5 lebih kepada dalaman dan diri sendiri.

    Ye la, kalau kita ditempat mereka, bayangkan jika kita diuji dengan keluarga, atau kena perang sume, mungkin kita boleh la terima dan sanggup walau dengan berat hati, tapi bila saat kita dan jauh melangkah dan makin lemah, tetiba ada ujian yang tak leh minum dan bakal mati menghadapi musuh yang lebih ramai dan mungkin kuat, adakah kita akan tetap maju atau berundur?

    Allah pasti akan uji pada titik kelemahan kita. Dan di situ juga syaitan akan membisikkan kata2 yang kita sangka indah walau hakikatnya kita sebenarnya telah tercicir dan terkeluar dari tapisan ujian Allah.

    Hidup ini adalah ujian. Dan kita kena hadapinya. Walau penat, walau payah, kita kena sabar dan kuat. Doa byk2 pada Allah . Cerita dlm AQ ni pun Allah bagitahu bagaimana mereka yang mulai lemah menghadapi tapisan tu tapi masih tetap yakin pd Allah berdoa pada Allah,

    '…..Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, kukuhkanlah langkah kami, dan tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir' (2:250)

    Usah mudah menyerah kalah, usah larut dalam tapisan, yakinlah kita ada Allah.

    Percaya dan yakin. insyaAllah.

Sunday, July 20, 2014

LUDAH DAN JILAT

"semoga Allah meredhainya...."

Terkesan dengan kata2 status dlm fb dari seorang ikhwah

"jika kamu tidak bersama mereka, kamu tidak akan bersama yang lain.. jika mereka tidak bersama kamu, mereka akan bersama yang lain.."

sebuah pesanan daripada asy-syahid Imam Hasan al-Banna khas kepada mereka yang telah dan sedang mengenali jalan tarbiah..

Ramadhan kali ini aku melihat beberapa peristiwa mereka-mereka yang pernah diingatkan bahawa,

"hidup antum tidak akan jadi lebih baik jika antum tinggalkan tarbiah.."

mereka malah membuat keputusan sendiri berbanding taat kepada keputusan syuro..

cukup 6 bulan.. cukup 2 tahun.. mula menangis sambil melagukan kerinduan..

ah.. macam-macam..

ikhwah akhwat fillah..

bersama dengan tarbiah bukan macam pakai helmet..

bila rasa tak selesa, cabut, buang.. ambil yang lain..

bila dah ambil yang lain, tak selesa juga, cabut, buang, nak ambil balik yang pertama..

kalau dah pakai helmet kedua tu, boleh tak jangan buat kesilapan yang sama! Pakai je lah! tak selesa? sejak bila tarbiah ni menjaminkan keselesaan?!

"erm,. habis tu, takkan tak ada peluang nak join balik tarbiah?"

"ada.. cari dengan jemaah lain.. rahmat kat Malaysia ni kita ada berpuluh jemaah tarbiah yang nak rekrut orang.. pilih satu.. follow all the rules and regulation dan jangan cabut lagi.. clear?"

pesan murobbi, "kalau dah ludah, jangan jilat balik.."


The last word, "kalau dah ludah, jangan jilat balik...'

Harsh dan boleh buat menimbulkan persoalan. Mungkin lain orang, lain pendapat, lain masalah dan lain penyelesaian.

Aku pernah dibesarkan dalam jemaah yang aku sendiri menanamkan dalam diri bahawa ukhuwwah itu bukanlah sesuatu yg penting berbanding perintah jihad dari Allah untuk berdakwah kepada manusia.

Aku ditanamkn dalam pemikiranku bahawa segala keputusan syuro perlu dipatuhi dan keinginan peribadi perlu diketepi sehingga aku menjadi seorang yang tegas, dan choleric, malah kadang2 tanpa belas kasihan kepada diri sendiri, akhwat dan orang sekelilingku.

Akhirnya aku menjerat diri.

Makan diri. Makan hati.

Orang2 yang aku sayang, keluarga, dan sahabat melarikan diri.

"Owh, pergi kenduri kawin akhwat boleh pulak, kenapa kenduri kezen tak dapat pergi? Sebab kezen kamu bukan akhwat? Sebab kami bukan ahli jemaah kamu? Program pergi setiap minggu, takkan balik rumah sebulan sekali pun tak mampu? Ini yang kamu belajar dalam usrah? " satu persoalan tamparan padu dari mama suatu ketika dahulu.

Membuatkan aku muhasabah.

Membuatkan aku menangis dalam diri.

Mereka yg secara zahirnya rapat dan hormat pada aku, tapi sebenarnya kecewa dan menjauh dari aku.

______________________________________________________

Teringat pada kisah Kaab bin Malik. Dia futur sebab tak pergi perang sehingga Allah lakarkan dalam surah at-Taubah. Dia dihukum, dia ditinggalkan.

Dia perlu menghadapinya sebab dia yang memilih.

Dia menangis? Dia rindu Rasulullah dan para sahabat?

Sudah tentu. Sangat.

Selepas kehidupannya dikelilingi para sahabat dan Rasulullah, tapi sebab satu tindakannya. maka dihukum sebegitu hebat.

Kaab b Malik persis mereka yang futur di jalan dakwah. Yang meninggalkan dakwah kerana habuan dunia, kerana merasakan ada perkara lebih penting dari jihad.

Sehingga dia tersedar, menangis dan menyesal.

Dipulaukan.

Dan Allah yang maha pengampun dan penyayang, menerima taubatnya.

Dan Kaab diterima mereka, dipeluk dan dicium oleh insan2 yang dikenali dan disayangi dalam jalan dakwah ini.

Kaab merasakan seperti dilahirkan semula.
Itulah saat yang dia impikan, yang dia rindukan dan dambakan.

Alangkah sedihnya sirah dan cerita ini
Andai Rasulullah berkata kepada Kaab
"kalau dah ludah, jangan jilat balik.."

Hanya pandangan peribadi yang sering aku ingatkan pada diri,

Jangan kita adili dan hakimi seseorang itu sewenang-wenangnya dan secara zahirnya,
kerana kita tak tahu lagi apa yang akan kita lakukan tatkala diuji seperti mereka.

Aku pernah sedih dan menangis.
Aku pernah lari dan menyembunyikan diri
Sebab beban dakwah yang tak seberapa ini tapi dirasakan berat

Dan kini aku cuba memahami dan merasai
Apabila cinta dan ukhuwah bersemi keranaNya
insyaAllah aku cuba seimbangkan diri di jln ini
Bukan sekadar bersama mereka, tapi juga bersama insan yang lain di luar sana.

Cetusan hati sblum kelas EnP (Exploration & Production) Opportunity Evaluation.

p/s: aku tak ludah, aku cuma futur dan lari. alangkah hinanya andai disamakan jalan dakwah ini dengan ludah sendiri.

Kerana kita manusia, yang selalu alpa dan buat dosa.

Monday, July 7, 2014

USRAH: KOREKSI DIRI

"semoga Allah meredhainya...."

Lately ni banyak sangat aktiviti usrah yang menjemput, mengundang dan tetiba terdatang. Usrah hujung minggu, time weekdays, aktiviti tengok Umar Series, etc. Dan untuk menerapkan tarbiyah dan memberi kefahaman kepada mereka yang mahukan bukanlah perkara yang mudah. Apatah lagi aku juga masih baru di jalan ini, masih menapak dan bertatih dan bukannya seprti yang lain yang melaju dan mmpu berlari jauh.

Usaha, adalah satu kunci yang universal yang boleh dipakai di mana2. Seringkali aku titip pada adik2 utk berusaha ajak rakan2 mereka yang mungkin dahagakan tarbiyah dan pengisian rohani. Mengajak sesiapa sahaja yang dahagakan iman. Setiap manusia berbuat silap dan dosa, yang menjarakkan diri dengan yang Maha Esa. Aku tidak mengatakan aku mulia dan terhindar dari dosa, tapi bila aku bersama mereka, membuatkan aku tidak alpa sebagai khalifah dan juga hamba di bumi Illahi ini. Hidupku di sini hanya sementara dan aku tidak tahu masih cukupkah bekal yang aku ada untuk bertemuNya.

Moga Allah memberi kekuatan kepada diri untuk terus menyebarkan kasih sayangNya dari langit kepada umat Muhammad SAW. Jalan ini tidak dihamparkan dengan karpet merah dan menjanjikan nikmat dunia, tapi insyaAllah jalan ini menjanjikan syurga yang penuh nikmat tak tertanding dari apa2.

Moga Allah memberi kekuatan iman kepada mereka juga.


Friday, July 4, 2014

MEREKA BERDUA

"semoga Allah meredhainya...."

Smalam lepas solat maghrib kt masjid UTP, aku tatap muka dua anak usrah aku yang amat aku rapat. Fatin dan Raihan. Rasa sedih dan pilu sebab tak lama lagi aku akan meninggalkan bumi UTP dan juga mereka berdua. Sudah 3 tahun kami bersama, walaupun pelbagai dugaan dan aksi hilang-menghilang berlaku di pertengahan hubungan kerana Allah ini.

'Apa sumbangan yang kamu rasa kamu boleh berikan utk menunjukkan tanda syukur kamu pada Allah kerana masih diberi tarbiyah sehingga hari ini?'aku tanya mereka berdua.

'Saya rasa nak ada anak usrah. saya nak bawa usrah, nak share apa yang saya dapat dengan dorang sebelum saya graduate UTP' jawab Fatin tenang.

Aku menangis dalam hati. Sebak dan gembira. Seperti seorang ibu yang mendengar khabar gembira bahawa dia bakal menimang cucu tidak lama lagi. Ya Allah...

Aku koreksi diri aku sendiri. insyaAllah, Januari depan bakal menamatkan ijazah di UTP jika diberi keizinanya. Banyak benda terjadi dan tiada apa perlu disesalkan. Kata pada diri 'Dia sentiasa ada lebih dekat dari urat nadi'.

Tuesday, June 10, 2014

SHORT, SIMPLE, SEXY

"semoga Allah meredhainya...."

Yeah, that's what I am.

Puihh. Muntah darah.

So, since sekarang ni adalah tahun terakhir aku di UTP, maka banyak gangguan emosi melanda, dan juga jiwa kacau yang kerap merasuk dalam minda.

And bila aku duduk dengan org Iran yang aku payah nak cakap dan susah nak jumpa serta susah nak faham (I've try but it's really hard to understand each other until the silent is the best decision) menjadikan aku kurang bercakap terutama waktu malam. Lolz.

Maka, blog ni menjadi tempat utk aku mengadu dan meluahkan isi hati. Serta tempat utk sukahati aku la nak share apa2 je. Blog ni more to diary aku, benda2 manfaat dan intelektual kononnya aku share dlm fb je sbb aku pun dapat benda kejadah tu dalam fb.

Fuh, relakah aku membiarkan followers aku membaca diari aku? Perasan! :P

Sebab aku taw mungkin xde org yg baca maka sukahati aku la nak merapu.

Selagi tak berdosa (Arap2 mcm tu la) dan bermanfaat utk diri aku dan org lain jugak (ada ke?).

So, post pasni aku post benda2 yg short, simple and sexy je.

Alright. Sem ni insyaAllah nak semangat study, dakwah dan membangunkan diri utk bersiap2 sedia ke alam yang baharu nanti. Alam kerja, alam kahwin, alam keluarga, segala macam alam aku akan lalui so better aku buat preparation sekarang di samping melalui hari2 dgn penuh erti. Aminn.

Adios, nak sambung belajar!

p/s: semangat nak tulis blog pasal geology sem ni. :P


Sunday, June 8, 2014

SICK

"semoga Allah meredhainya...."

I'm sick and I think I wanna die.

I just need someone.

Shoulder to cry on.

..............................

Allah, please give me strong Iman to face it,

and send someone for me.

 (T_T)

Make du'a for me please.
Hope everything is fine.




Thursday, May 29, 2014

KUATKAN DIRI

"semoga Allah meredhainya...."

Sabda Rasulullah SAW :

"Daripada Ibn Abbas RA berkata : telah bersabda Rasulullah SAW : "dua nikmat yang kebanyakan manusia sering lupa dan lalai, iaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang." (riwayat Bukhari)

MASA LAPANG. FREE TIME. 

HAISH~

Hindarkan diri dari masa lapang, penuhi masamu dengan perkara yang berfaedah
Perkara yang bermanfaat dan dapat memberi kebaikan kepada agama.

Usah biarkan dirimu dibelenggu dengan nafsu
Meletakkan dirimu dikerumuni syaitannirrojim
Bangunlah diri wahai Ezan,
Gagahkan dirimu
Kuatkan hatimu
Jangan mengalah.

Kau bukan kanak-kanak
Kau sudah dewasa
Usah menangis
Usah merungut
Usah merajuk

Hamparkan sejadah
Sujud padaNya
Buka suratNya 
Fahami apa yang ingin disampaikanNya

Kau tak perlukan sesiapa
Kerana kau hanya perlukan Dia.

Jangan malas berusaha
Jangan malas membaca
Jangan malas menuntut ilmu 
kerana semua ini dariNya

Ilmu
Itu yang membezakan kau dengan orang bodoh

Amal
Itu yang membezakan kau dengan orang yang berilmu

Besarkan matamu
Keluarkan segala tenagamu
Dan berlarilah selajumu.

Saturday, May 24, 2014

I LOVE YOU

"semoga Allah meredhainya...."

I LOVE YOU AND MISS YOU ABANG EDAL

Edal,

Aku just nk cakap aku minta maaf sebab time ko birthday 25/5/11 aku memang nak balik dari UTP ke Puncak Alam nak sambut birthday ko tapi mama and abah tak bagi aku balik. Dorang suruh aku stay UTP focus study. Walhal aku memang giler2 nak balik sampai aku gaduh dengan mama. Ko pun tahu aku nangis time ko call aku nak tnya aku jadi balik ke tak since ko nak pick up kt UTP. Memang aku merajuk dgn mama sbb mama marah aku, cakap aku degil, taknak dengar cakap mama sebab nak balik umah. So, aku pun tak jadi balik rumah.kecik hati dengan mama. Ko pun perasan yg aku tak call mama minggu tu mcm yg aku slalu buat sebelum ni, call mama 2 hari sekali utk tnya khabar. Sebab aku merajuk, ak taknak cakap dgn mama. Dan ko pun tnya mama kenapa aku tak call. Seminggu aku tak call mama and abah sebab merajuk.

Sampai la abah call aku seminggu lepas tu bagitahu ko dah meninggal. Time tu aku memang terduduk tak percaya. Smpai kt umah, mama marah aku kenapa tak call mama sepanjang minggu lepas. Mama cakap ko sedih sebab aku tak call mama. Mama cakap ko kesian sebab aku tak dapat balik rumah sbb aku just diamkan diri taknak call sesiapa. Edal, aku minta maaf sangat2. Mungkin aku terlalu emosional dan mengikut kata hati.

Aku just nak cakap pada ko, walaupun aku marah atau sedih dengan mana2 ahli keluarga, aku tetap sayang korang semua. Mungkin hajat ko untuk tengok aku call mama minta maaf dan tnya khbar mcm biasa tak kesampaian, aku minta maaf sangat2.

Maaf sbb aku emosi mlm ni.

Mengundur diri.

UTP,25/5/14. 2.40AM.

Hargai keluarga selagi mereka ada di sisi dan belum dipanggil Illahi.

Thursday, May 22, 2014

UTP [FINAL YEAR]

"semoga Allah meredhainya...."

Dah 4 hari kat UTP. Semester baru bermula. Rasa tak sabar ingin bergelar graduan, moga Allah mudahkan walaupun di sudut hati rasa sedih kerana akan berpisah dengan rakan2 tercinta.

Sem ini agak tragis kerana masing2 dicampak ke bilik yaang tak tahu siapakah rumate dan housemate. Maka, aku bersyukur kerana ber-roommate-kan seorang phd student dr Iran dan ber-housemate-kan master student dari Indonesia dan Sudan. Feeling ala2 di luar negara. Mendidik aku agar lebih serius dalam bekerja dan meluang masa bersama Dia serta tidak membuang masa.

Roomate aku namanya Hengameh dan berpegang dengan Syiah. insyaAllah, dia takkan bunuh aku. Lol.

Post ini lebih kepada mengada sebab takde idea. (??)

Oh ye, aku rindu housemates kt Batu Caves, mereka yang aku jumpa dalam rumah selepas aku terbaca iklan 'mencari housemate perempuan' di papan kenyataan bawah rumah flat kos rendah Taman Samudera.

Dan aku rindu mereka yg lain-semua yang aku cinta-kerana Dia.


Monday, April 21, 2014

SAAT KAKI INI MELANGKAH KELUAR

"semoga Allah meredhainya...."

16/7/12 - 14/4/14.

Hampir 2 tahun aku menahan sebak di dada dan rindu yang menggunung kepada mereka. Hanya Dia Maha Mengetahui segala isi hati.

"Akak, saya nak undur diri dari halaqah" mesejku hantar pada murobbiyah tercinta yang telah banyak mengajar aku erti tarbiyah pada malam Selasa, 16/7/12.

"Boleh bagitahu sebab apa?" murobbiyah aku reply.

Dan aku biarkan persoalan itu begitu sahaja.

KENAPA AKU KELUAR?

Monday, February 10, 2014

MR BOS, ABG2 SKEMA DAN KAKAK GILA2

"semoga Allah meredhainya...."

"Awak rasa aku loser giler dalam kelas. Apa yang aku blaja, aku pun tak faham. Time fieldtrip ni aku totally lost!" Aku tahan air mata aku. Aku tak nak nangis depan Gori, classmate aku merangkap groupmate fieldtrip aku.

"Aku faham. Aku dulu pun macam ko, tapi ye la, kita kena teruskan apa yang kita dah lalui." Gori memberi nasihat padaku. First time aku tengok riak muka dia serius. Dia fahami apa yang aku rasai.

Aku tak tahu apa dah jadi pada aku. Aku mencari diri aku. Aku enjoy giler time fieldtrip, memang mungkin sebab fundamental aku tak kuat, aku lost. Aku terpinga-pinga. Aku sedih dan aku jadi bukan diri aku. Pergi tandas, tengok cermin, aku cakap kt diri aku, 'ni bukan Ezan yang aku kenal!'. Sampai aku rasa aku cam orang giler yang keliru identiti bila perasaan minat pada geology semakin menghakis dengan tugasan2 yang boleh buat aku makin blur, lost dan down!

Dan aku pun mencari 'jalan pintas'. Aku rasa cukup la aku amik research/phD, dan jadi lecturer di samping kahwin dan dapat anak. Cukup. Aku malas nk pikir pasal minyak ke, pasal offshore ke, pasal apa2 yang memeningkan kepala aku.

Dan bila Allah takdirkan aku masuk Biostratex ni, sume benda berubah, berpusing 360 darjah.

Wednesday, February 5, 2014

READY TO GET MARRIED

"semoga Allah meredhainya...."

Epic giler gmbr ni aku cari dlm google. LOL


Kahwin.

Aku taip ini sebab kemungkinan besar, aku akan berkahwin (tak tahu bila sbb tgh cari En Suami.Eh, silap. Tengah buat persiapan menjadi Pn Isteri. LOL), dan post ini adalah untuk peringatan aku dan mungkin dalam beberapa tahun aku akan buka untuk baca. Eheh.

Okey, aku rasa aku takde lah layak sangat untuk bercerita tentang majlis perkahwinan sebab empunya diri pun belum menghadapi hari yang bermakna ini. Cuma, tetiba rasa nak berkongsi tentang majlis ini asbab diri sentiasa menjadi orang disebalik tabir utk majlis gilang-gemilang ini.

Wednesday, January 1, 2014

DOKTOR MAHAL GILER

"semoga Allah meredhainya...."

Pertama kali aku demam teruk giler. Semua gara2 sebab makan Pacalele Lela kat Shah Alam, masakan pacalele cabe ijo (cabai hijau). Memang sedap, pedas giler dan pastu terus aku demam. Giler.

Mungkin sebab perut aku tak biasa, maka bertambah pilu dan sedih la perut aku bila dihentam dek cabe ijo ni.

Hari ahad aku makan.

Pagi isnin kul 5 pagi aku bangun, muntah dan cirit birit.
Hari isnin gi keje aku demam2 dan tido 2 jam tengah hari kt Biostratex. Walaupun kak yana cakap it's a trap sbb gaya aku tak macam orang demam, aku hanya senyum. Takkan la nak aku muntah dan cirit-birit depan dia baru nak percaya? HAHA

Malam Isnin getting worse. Aku meracau sebab panas sangat. Makan panadol je sebab nak tahan sakit.

Pagi selasa. Getting better. Maybe sebab panadol.
Gi keje ada free lunch due to farewell kak saradilla, makan sedap giler.
Dan perut aku pun makin teruk sebab mungkin dalam proses recover, tetiba aku sumbat dengan makanan yang superb best. Sepatutnya kena la follow soft diet, makan bubur, makan makanan tak berminyak, berlemak dan goreng. Bak kata doktor, makan tu pantang sket. ahahaha.

So, pagi Rabu, new year, aku dah berpeluh2 dan sakit perut pagi2.
Nak tak nak aku kena gi klinik gak.
Terkejut gak bila kena bayar RM85, fuhh. first time aku gi klinik swasta dan kena charge semahal ni. Nasib baik la company Biostratex cover,,,mungkin En. Munif bayar pakai duit dia dulu kot.

Sorry la, aku bukan nak habiskan harta company ni tapi aku tak sangka kena semahal ni. Next time aku gi farmasi je nak murah.

Apepun, lesson learnt, jangan makan sesuka hati macam perut tu kebal macam perut buaya. Dan sakit tertonggeng-tonggeng dan guling2 baru tahu. Jaga anugerah Allah ni baik2.