Wednesday, October 14, 2015

USAH PUTUS ASA

"semoga Allah meredhainya...."

Aku masih mencari
Mencari diri yg tersembunyi
Entah apa yang aku mahukan
Di lubuk kotaraya ini

Aku stress
Aku tertekan
Aku menangis
Aku lari
Dan aku masih mencari

Cari dan cari
Apa erti semua ini
Andai bahagia yang aku mahukan
Masih tidak kesampaian

Cari dan cari
Aku berharap
Allah memberi aku kekuatan
Untuk mencari diri yang hilang
Mencari Dia yang mungkin aku lupakan

Esok masih ada
Jika Dia masih beri peluang
Esok cuaca pasti terang
Walau kadang badai hujan bertandang

Teruskan perjuangan
Menjadi khalifah dan abid
Usah putus asa
Usah mengalah
Kerna daie itu pantang menyerah
Tidak akan berhenti
Kecuali yang menjemput itu mati.

Ezan, I love you so much.
Try your best. Have faith and believe you can do it!

-yourself-

Wednesday, September 16, 2015

JIWA KACAU

"semoga Allah meredhainya...."

Jiwa kacau.

Petronas panggil masuk keje utk 10 tahun (sampai 2025) lepas halfway masuk Master kt UTP.

Sedih.

Sebab cita-cita nak jadi lecturer mungkin akan kejauhan.

Tapi pujuk diri utk tak berhenti

Teruskan buat Master dan PhD

Sebab takde siapa bleh halang

Buat part-time walaupun lelah

Umat memerlukan seseorang yang dapat menyumbang

Yang dapat memberi

Sebelum diri dipanggil Illahi.

Monday, March 23, 2015

MASTER: U CAN DO IT EZAN!

"semoga Allah meredhainya...."

Dapat email, rasa sebak. Tak tahu nak cakap gembira atau sedih. Rasa tak sabar, rasa betul ke? boleh ke?, rasa akhirnya! yeay! sume ada.

Keliru.

Dan Aku perlu bertanya Allah dahulu,

You're not alone Ezan, Allah always with you.

All is well. :)


Tiba-tiba dapat email dari lecturer supervisor plak.



Tak cukup dengan email, dia mesej aku lagi. Hahaha.

Alhamdulillah, dapat supervisor baik mcm ni, arap2 dpt abes buat Master cepat.




Dia pun excited.

Aku pun tumpang gembira (eh?)

Yup, kami gembira.

May Allah ease everything.

InsyaAllah.

GO EZAN!




Sunday, March 8, 2015

PETROLEUM GEOSCIENCE: 5 THINGS TO PONDER!

"semoga Allah meredhainya...."

    Petroleum Geoscience (PGS) atau belajar geology  dan major dalam petroleum, lebih kurang sama je subjeknya.

    Ada yang bertanya pada aku,






    Kebanyakan yang bertanya memang taw course ni wujud dan dorg taw daripada family atau pak cik mak cik dorang yang kerja kt Oil and Gas. Kerjaya sebagai geologist memang menjanjikan gaji yang tinggi. Starting saja dah lebh kurang RM5000. Tu paling rendah la gaji kalau keje kt local n tak gi offshore semua. Kalau dah lama keje, gaji lebih RM10,000 tu biasa la. Memang masyuk. Tu aku tak nafikan.

    Drilling supervisor ni more to Petroleum Engineering tp geologist pun bleh apply klu power.

Monday, March 2, 2015

I RESPECT U SIR!

"semoga Allah meredhainya...."

Rezeki itu adalah dari Allah. Dalam genggamanNya.

Syukur Allah temukan aku dengan Associate Professor yang tak kedekut ilmu.

________________________________________

Dear Dr Jose,

Thank you very much for helping me in my final year project for my presentation VIVA. 
I'm so thankful because I manage to present it and answer the questions from examiner. Even there's a lot more to improve, I dont think that I manage to do like today without your guidance and assistance.
I owe you so much and may God bless you and family.

Thank you again.

Regards,
Ezan.
______________________________________________

Dear Ezan,

Sorry for the late reply.
Don’t mention it! You were brilliant in the presentation (I was watching you, although not from inside) and also during the questions jys because your work. You are good.
The only thing puzzled a bit to me was the reference to debris flows because the floating clasts. I think they are just a result of the evolving turbiditic flow, and not a separtete debris flow event. But the reviewer seemed to be happy with your interpretation, so… no problem!

I took different books about turbidites, to check in depth what the Petronas reviewer dais about the nomenclature of the submarine fans. I would like to check this out with you.

I consider he was particularly unfair with your fellow Hadi. He did not deserve such a hard treatment.

Have a nice weekend, and may God bless you and your family as well.

Warm wishes,

José Antonio

Dan bila aku jumpa dia kt UTP, dia try nak masukkan aku dalam event yang sepatutnya dikenakan bayaran. Aku memang tak pergi sebab takde duit. Tapi dia try tnya lecturer yang incharge event tu. Even tak dapat join, aku bersyukur ada lecturer yang baik hati macam ni.

Dear Ezan,

I asked to David Menier and he sent me an answer that I do not understand. I have asked him clarification but nothing yet.
Do you understand the answer to my question? See below both.

One possibility is you show up tomorrow and see what happens.
Venue is at the undercroft (room number, I don’t know), Chancellor Complex.

Another possibility is to wait for an answer.

Cheers,

Jose


P. S.: I am leaving home in half an hour or so. I cannot check this e-mail at home. Use better <gamezv@gmail.com>

----------------------------
QUESTION:
Dear David,
[…]

My question is, could she just attend Tapponnier’s talk? If you think it may be embarrassing for the organisation, I’ll understand.
-------------------------
ANSWER:

No she can come

So sorry too busy

See you tomorrow


-------------------------------------

Owh. The venue undercroft is at front of the IRC,the library. I'm sure you notice the stairs that going down between the library and the Chancellor Hall. So,undercroft is beneath the circulation at the centre.
I think he want to reply
No she cant come.
(he left the T word.)
It's okey sir. I understand the rules n regulations.
Cheers.
Best regards;
Ezan

________________________

Yes, I know the place. Thanks for the hint.

Yes, the missing “t” is a possibility, but I’d like he confirms. (I hate missunderstandings).

Jose
 ____________________

Kadang2, benda kecik bawa byk erti pada seseorang. Sebab tu kena selalu buat kebaikan tak kira besar atau kecik. :)

Sunday, February 15, 2015

FINAL YEAR: PETROLEUM GEOSCIENCE STUDENT (SEPT 2014)

    I still remember the moment of the 'last breath at UTP' as Final year student of Petroleum Geoscience.

    Moment buat FYP tu paling yang tak tahan. Paling giler, paling tragis dan menyeksakn sepanjang blaja kt UTP (biler throwback balik xde la teruk sangat tp the moment mmg leh tangkap leleh la. Lulz)

    PERMULAAN: MISI FYP --> MENCARI BAKAL ZAUJ DI PAHANG

    Ekekeke. Niat konon nak cari bakal suami orang Pahang sebab org Pahang kan dipropagandakan sebagai seorang yang baik, lemah-lembut dan cool sentiasa. So feeling2 ni membawa aku untuk buat FYP kt Pahang. Miahaha. Okey tu tipu je.

Tuesday, February 3, 2015

BULATAN BAHAGIA

"semoga Allah meredhainya...."



Hari ini aku datang UTP, tanpa pengetahuan dari adik2 usrah, aku buat kejutan utk mereka dgn menghadiri usrah mereka yg telah aku serahkn tugasan murobbiah kepada Nana kerana aku akan bercuti 2 bulan pulang ke kampung sebelum masuk UTP menyambung Master pula. Tika bertemu mereka tak dapat nak kata apa2 selain rindu dan gembira kerana mereka masih istiqamah datang ke usrah walaupun tanpa aku selaku murobbiah mereka. Dan Nana telah menjalankn tugasnya dgn baik sekali. Alhamdulillah.

__________________________________________________________________________

Sebulan sebelum itu, aku berjumpa Nana personal. Kami mkn mlm bersama-sama selepas usrah terakhir bersama aku (sebab yang lain akan sambung belaja, aku sorg je mak usrah yg grad degree). Nana dan aku sebaya, cuma aku senior satu sem sahaja.

Aku: Nana, sebenarnya Ezan nak cakap something. Erm, boleh tak Nana handle usrah lepas ni?

Nana: Haaa? Hishh. Tak boleh Ezan. Ezan pun taw Nana mcm mana kann. Camne kalau adik2 usrah nampak Nana, imej yg x mcm kakak usrah? Nana x layak Ezan nk pegang tugas yang berat ni.

Aku:  Please Nana. Ezan boleh harapkn Nana sorg je. Nana je yg pernah handle usrah sebelum ni. Please Nana. Just for a while. Ezan janji akan balik cepat2.

Nana: Macam tu okey la. Ezan balik cepat ye?

Aku: Okeyy! (^_^)

__________________________________________________________________________

Dan bermulalah episod aku serahkn usrah ni pada Nana. Sebenarnya usrah ni aku tubuhkn dgn housemate aku Kina and Rodi (my usrahmate as well) sem Sept 2014 lepas dengan harapan dapat menarik mereka2 yang pernah join usrah tapi dah keluar untuk join balik ( we know the feeling bila rindu usrah lepas dah declare keluar. Rasa nak usrah balikkk). And it works!!!

The sisters:
Nana
Eleena
Sofia
Kak Yan
Diba
Raihan
Fatin
Aqeelah

And the list goes on and on and newcomers pun dtg. Some of them mmg join usrah dgn aku on off on off since aku first year sampai final year dah. Aku masih ingat, some of them akhwat pernah panggil the non-potential mad'u sebab sikap tak disiplin and tak ikut pengarahan. Tapi aku bukanlah seorang yg cepat menghukum. Aku bukan Tuhan. Aku tahu, selagi dia masih datang usrah walaupun kadang-kala, datang walaupun takde member, datang walaupun ada je pengarahan yang dia tak buat, tapi jauh di sudut hatinya dia menginginkn kefahaman islam. Dan sebab itu dia masih datang.

Dan melihat mereka berkumpul bersama-sama walaupun takde aku sebagai murobbiyah sangat buat aku bahagia. Tak perlu nak paksa dorg, nak bg ayat2 sentap dan pujuk dorg dtg. Dorg dtg sebab faham, walaupun aku takde. And they enjoy the usrah and sangat welcoming the new members and treat each of them mcm family. They do what they used to. Tadabbur ayat AQ, sharing and update latest news each of them, share sirah and sahabat and others.

Sejujurnya, dari foundation, saat kaki aku join usrah, dan aku join keje2 as dai'e, this is the thing that I really want to see, to feel and hope to my mad'u. 5 tahun perjalanan yang penuh kesabaran yang Allah makbulkan akhirnya selepas aku graduate degree kt UTP. Aku hanya perantara, yang membuatkn mereka bahagia berbulatan gembira disebabkn Dia. Alhamdulillah.

insyaAllah, aku akan hargai mereka yang masih bersama di jalan ini dan akan berusaha untuk sama2 mengkaryakn potensi diri untuk kebaikan dakwah.

Moga Allah redha.

Jazakillah Nana, thank you akhwats ;)


You make me feel stronger and not give up easily in da'wa.