Sunday, February 15, 2015

FINAL YEAR: PETROLEUM GEOSCIENCE STUDENT (SEPT 2014)

    I still remember the moment of the 'last breath at UTP' as Final year student of Petroleum Geoscience.

    Moment buat FYP tu paling yang tak tahan. Paling giler, paling tragis dan menyeksakn sepanjang blaja kt UTP (biler throwback balik xde la teruk sangat tp the moment mmg leh tangkap leleh la. Lulz)

    PERMULAAN: MISI FYP --> MENCARI BAKAL ZAUJ DI PAHANG

    Ekekeke. Niat konon nak cari bakal suami orang Pahang sebab org Pahang kan dipropagandakan sebagai seorang yang baik, lemah-lembut dan cool sentiasa. So feeling2 ni membawa aku untuk buat FYP kt Pahang. Miahaha. Okey tu tipu je.

Tuesday, February 3, 2015

BULATAN BAHAGIA

"semoga Allah meredhainya...."



Hari ini aku datang UTP, tanpa pengetahuan dari adik2 usrah, aku buat kejutan utk mereka dgn menghadiri usrah mereka yg telah aku serahkn tugasan murobbiah kepada Nana kerana aku akan bercuti 2 bulan pulang ke kampung sebelum masuk UTP menyambung Master pula. Tika bertemu mereka tak dapat nak kata apa2 selain rindu dan gembira kerana mereka masih istiqamah datang ke usrah walaupun tanpa aku selaku murobbiah mereka. Dan Nana telah menjalankn tugasnya dgn baik sekali. Alhamdulillah.

__________________________________________________________________________

Sebulan sebelum itu, aku berjumpa Nana personal. Kami mkn mlm bersama-sama selepas usrah terakhir bersama aku (sebab yang lain akan sambung belaja, aku sorg je mak usrah yg grad degree). Nana dan aku sebaya, cuma aku senior satu sem sahaja.

Aku: Nana, sebenarnya Ezan nak cakap something. Erm, boleh tak Nana handle usrah lepas ni?

Nana: Haaa? Hishh. Tak boleh Ezan. Ezan pun taw Nana mcm mana kann. Camne kalau adik2 usrah nampak Nana, imej yg x mcm kakak usrah? Nana x layak Ezan nk pegang tugas yang berat ni.

Aku:  Please Nana. Ezan boleh harapkn Nana sorg je. Nana je yg pernah handle usrah sebelum ni. Please Nana. Just for a while. Ezan janji akan balik cepat2.

Nana: Macam tu okey la. Ezan balik cepat ye?

Aku: Okeyy! (^_^)

__________________________________________________________________________

Dan bermulalah episod aku serahkn usrah ni pada Nana. Sebenarnya usrah ni aku tubuhkn dgn housemate aku Kina and Rodi (my usrahmate as well) sem Sept 2014 lepas dengan harapan dapat menarik mereka2 yang pernah join usrah tapi dah keluar untuk join balik ( we know the feeling bila rindu usrah lepas dah declare keluar. Rasa nak usrah balikkk). And it works!!!

The sisters:
Nana
Eleena
Sofia
Kak Yan
Diba
Raihan
Fatin
Aqeelah

And the list goes on and on and newcomers pun dtg. Some of them mmg join usrah dgn aku on off on off since aku first year sampai final year dah. Aku masih ingat, some of them akhwat pernah panggil the non-potential mad'u sebab sikap tak disiplin and tak ikut pengarahan. Tapi aku bukanlah seorang yg cepat menghukum. Aku bukan Tuhan. Aku tahu, selagi dia masih datang usrah walaupun kadang-kala, datang walaupun takde member, datang walaupun ada je pengarahan yang dia tak buat, tapi jauh di sudut hatinya dia menginginkn kefahaman islam. Dan sebab itu dia masih datang.

Dan melihat mereka berkumpul bersama-sama walaupun takde aku sebagai murobbiyah sangat buat aku bahagia. Tak perlu nak paksa dorg, nak bg ayat2 sentap dan pujuk dorg dtg. Dorg dtg sebab faham, walaupun aku takde. And they enjoy the usrah and sangat welcoming the new members and treat each of them mcm family. They do what they used to. Tadabbur ayat AQ, sharing and update latest news each of them, share sirah and sahabat and others.

Sejujurnya, dari foundation, saat kaki aku join usrah, dan aku join keje2 as dai'e, this is the thing that I really want to see, to feel and hope to my mad'u. 5 tahun perjalanan yang penuh kesabaran yang Allah makbulkan akhirnya selepas aku graduate degree kt UTP. Aku hanya perantara, yang membuatkn mereka bahagia berbulatan gembira disebabkn Dia. Alhamdulillah.

insyaAllah, aku akan hargai mereka yang masih bersama di jalan ini dan akan berusaha untuk sama2 mengkaryakn potensi diri untuk kebaikan dakwah.

Moga Allah redha.

Jazakillah Nana, thank you akhwats ;)


You make me feel stronger and not give up easily in da'wa.