Friday, May 27, 2016

5 PERSEDIAAN MASTER KAT UTP

"semoga Allah meredhainya...."

5 PERSEDIAAN MASTER KAT UTP.

     1)CARI TOPIC

So before korang decide nak sambung master dalam UTP, make sure korang dah timbang tara banyak sebanyak-banyaknya in which niche area yang korang akan kaji and have fun with it probably. Contoh kalau dalam geology, korang nak dalam fossil? Biostratigrpahy? Sedimentology? Or seismic? So pikir masak-masak sebab bear in mind yang korang akan habeskan masa setahun hingga kedua tahun untuk blaja pasal ni sampai muntah and demam mungkin. Ahah.

2.       2)PROPOSE SUPERVISOR

“Sir, would like to be my supervisor?” melutut depan lecturer sambil pegang form untuk sign.

So, this is very important part. Make sure kenal lecturer ni kalau boleh. Lecturer yang akan tolong korang going through thick and thin. Kalau aku, aku akan pilih lecturer yang jaga student walaupun dia takde pangkat tinggi sehingga professor. Much better, bincang dengan supervisor tajuk yang korang nak pilih tu so dat dia bleh bagi idea and pendapat yang make sense yang bleh applicable dalam industry. Kalau supervisor tu takde student lain bawah dia dan korang la yang pertama, maka itu petanda yang baik sebab korang akan dijaga dan ditatang seperti minyak yang penuh. (eh?). 

Some lecturers also ada project dgn industry such as Petronas or Shell, and dis is bonus kalau dapat buat master yang related dgn project tu. Bukan saje master tu terbukti terpakai di industry, elaun bulanan pun bertambah mengalahkan orang yang makan gaji dan bekerja. So, pergi propose lecturer korang cepat!

3.       3)PRINT OUT REQUIREMENT!

Pergi kat web UTP, and tgk requirement yang dia perlukan. There are a lot of documents that you have to provide and email to them. Dan paling penting, tanya pada registra unit, bila TARIKH AKHIR utk hantar documents tu for a certain semester intake. Reason behind it sebab ur details akan dibincangkan and approved by the high department which will take a longgg time. Registra after received and processed ur application, they usually just tunggu approval from the department untuk panggil korg for the intake. 

Let's say, kalau nak masuk JULY INTAKE, you have to send your documents segala macam mak nenek tu by APRIL utk registra proses. Ko kena ingat bukan ko sorang je yang hantar application nak masuk university ni. So bertimbang rasa sikit kalau registra ni buat kerja macam ko nampak slow mcm siput. Katakan yang dorang akan proses application tu by hujung MEI, dorang akan hntr application yang layak sahaja pada department kt atas utk approval and finalize. so, meeting tu mybe dorang set up awal/tgh JUN dan releasekan the final candidates yang leh pursue for JULY INTAKE. So, pergi call registra tnya bila due utk process document semua for certain intake so dat u can prepare sume documents dalam masa yang ditetapkan.

4.       4)CARI MEMBER

Hidup master korang takkan indah tanpa member yang akan turut sama berjuang dalam arena yg korang2 je faham. Cari member utk buat master sama2, tak pun try la gi facebook master and tanya publicly kot2 ada yg sambung master jugak. Takpun, gi la tnya mana2 senior random university tu and minx dia kenal kan dgn mana2 member dia samada senior or junior yg sama field dgn korg. Bleh buat member and mana taw leh tlg waktu awal2 utk accommodation and transportation ke. Buat master ni bukan senang, ada masa ko rajin, slalu nya akan mls terutama bila nak baca research paper. So member yg baik akan selalu remind about ur progress and korg leh keep updated each other about research proposal defence, thesis, experiments, fieldtrips, labs, and etc.

5.       5)PREPARE ADMINISTRATION & MYBRAIN

Standard la awal2 masuk, korang akan dapat fail tebal psl KIT Master which bgtau details perjalanan korang. Plez baca satu2 amende dlm tu. Kena taw bila korang kena buat Research Proposal Defences (RPD) presentation? bila biannual conference utk update progress master/phd? Bila kelas Research Methodology yg wajib kena amik? Bila nak daftar kelas? Allowances General Assistances (GA- korang patut apply time isi borg online UTP) bila bleh dapat n apa syarat2 kena buat every month? Bila conference international will be held and bila kena submit abstract? Bila permohonan myBrain akan dibuka and apa syarat2 kelayakan?

Senang cite, gi la approach mana2 senior and tnya dia amende korang kena prepare. BE PROACTIVE! So senang keje korang, leh buat skali harung administration ni sume sbb frankly speaking benda ni mmg take lots time and leceh la jugak. Manage your time and plan you master wisely.


Good luck utk semua yg sambung postgraduate.

Regards,
Ezan
Part-time Msc Petroleum Geosciences UTP (Research)

















1 comment: